Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
19 April 2024 20:32
09:36
Lipovača i Halitović u OŠ Pištaline:Hitno sanirati staru i početi izgradnju nove školske zgrade

Premijer Unsko-sanskog kantona dr. Hamdija Lipovača s ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK Dariom Jurićem, te s najbližim saradnicima u društvu je načelnika Općine Bosanska Krupa Arminom Halitovićem obišao školu u Pištalinama, inače područnu školu  „Prve osnovne škole" iz Bosanske Krupe.

Namjera predstavnika nadležne institucije za obrazovanje bila je da se upoznaju s načinom rada u ovoj školi, odnosno da se uvjere u katastrofalne uslove u kojima nastavu pohađa blizu 200 učenika.

Škola se počela graditi davne 1934. godine. Dvije godine kasnije u njoj se počeo odvijati proces obrazovanja. Jasno je da je ispratila mnogo generacija i preživjela mnoge prirodne ili neprirodne nesreće.

Danas je to trošna zgrada u kojoj ni djeca ni njihovi nastavnici nisu sigurni.

Krov prokišnjava, podovi propadaju, nema dovoljno vode i još mnogo toga. Moglo bi se u nedogled. Samo slika sanitarnog vanjskog čvora govori i više nego dovoljno. Moglo bi se slobodno konstatirati da predstavlja klasični izvor zaraze. Zasigurno, to je nešto posljednje što bi se trebalo nalaziti u blizini djece.

Jedan od problema je i mali broj učionica koje otežavaju izvođenje ostalih vidova nastave, kao što su dodatna i dopunska nastava, te razne sekcije.

Nažalost, nastavna sredstva su se svela na tablu, kredu i udžbenike.

Na incijativu mještana, nova školska zgrada, u blizini ove stare je započeta prije nekoliko godina i do sada je realizirana prva faza, zemljani radovi. Nažalost, i ovu školsku godinu mališani su, zajedno sa svojim nastavnicima dočekali u staroj zgradi.

Predstavnici vlasti danas su upoznati sa kompletnim činjeničnim stanjem. U većinu su se mogli i sami uvjeriti. Razgovor koji je rezultirao konkretnim dogovorom vođen je i s mještanima ovog područja.

Premijer dr. Hamdija Lipovača i ministar Dario Jurić jasno su dali doznanja kako je ovo najgori slučaj područne škole na cijelom prostoru USK. Rukovodstvu škole i mještanima čvrsto su obećali pomoć i to vrlo brzo.

Kao najprihvatljivije i najbolje rješenje je da se već u narednim danima napravi predračun i dostavi Vladi, kako bi mogla iznaći sredstva za preventivne mjere, a to je gradnja još jedne, dodatne učionice, sanacija sanitarnog čvora i prekrivanje zgrade.

Kasnije, ako mještani ispune obećanje i zemljište, na kojem se počela graditi nova škola, dodjele Vladi USK, biće obezbjeđena i sredstva kako bi se izgradio novi moderni objekt za koji je još potrebno oko 600 hiljada KM.

Načelnik Armin Halitović je pružio potpunu podršku i stavio se na raspolaganje za sve što bude bilo potrebno da se učenicima i nastavnicima ove škole obezbjede barem osnovni i sigurni uslovi za rad, a kasnije i savremeni, moderni evropski koje svako dijete zaslužuje.



Kategorija: Vijesti iz USK-a | Pregledi: 8189 | Dodano od: amir | Ocjeni: 2.0/1
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz