Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
28 March 2024 18:18
21:39
Akcija "Panama": SIPA uhapsila više osoba
Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros više osoba i pretresli objekte na više lokacija u BiH, i to u Kiseljaku, Posušju i Istočnom Sarajevu, u okviru nastavka akcije kodnog naziva "Panama", koja se provodi pod nadzorom Tužilaštva i Suda BiH.




Hapšenja su izvršena na području Kiseljaka, Posušja i Istočnog Sarajeva, gdje je pretreseno više objekata, a pronađena je i privremeno oduzeta veća količina poslovne dokumentacije, eksterni nosači elektronskih podataka, određeni iznos novca, mobilni telefoni i drugi predmeti koji se dovode u vezu sa krivičnim djelima za koja su osumnjičeni.

Sumnja se da su uhapšeni počinili krivična djela organizovanog kriminala, organizovanja grupe ljudi ili udruživanja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, carinske prevare, poreske utaje, pranje novca, a odnose se na nezakonit uvoz i promet sirove kafe iz Slovenije u BiH.

U toku su pretresi na više lokacija radi pronalaska predmeta i tragova u vezi sa navedenim krivičnim djelima, a koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku, saopšteno je iz SIPA-e.

Osam uhapšenih lica privedena su u službene prostorije SIPA-e, gdje je izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će biti predata u nadležnost Tužilaštva BiH.

Navedene aktivnosti realizovane su u saradnji sa pripadnicima Granične policije BiH, MUP-ova Srednjobosanskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

U saopštenju se navodi da je riječ o nastavku akcije kodnog naziva "Panama" koja je izvedena 2011. godine. Procjenjuje se da je od 2009. do 2011. godine budžet BiH oštećen za više od 8,9 miliona KM.

Pored akcije kodnog naziva "Bos", "Panama" je nasloženija policijska akcija u borbi protiv finansijskog kriminaliteta i korupcije u BiH, navodi se u saopštenju.


Kategorija: Vijesti iz BIH | Pregledi: 8174 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz