Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
25 April 2024 14:34
15:17
Bez dogovora o izmjeni Zakona o matičnom broju
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije danas u Sarajevu usvojio zahtjev grupe poslanika da po hitnom postpuku bude razmatran Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju, ali je usvojeno da ovaj prijedlog bude razmatran po skraćenom postupku.




Podršku prijedlogu da ovaj zakon bude usvojen po hitnom postupku uskratili su poslanici iz Republike Srpske.

Rasprava o ovom prijedlogu protekla je u žučnoj diskusiji između poslanika iz Republike Srpske i Federacije BiH. Srpski poslanici su se zalagali da ovaj zakon ne bude razmatran po hitnom postupku, dok su poslanici iz Federacije tražili hitan postupak.Zahtjev su podnijeli poslanici Saša Magazinović, Senad Šepić, Mirsad Đugum, Mladen Ivanković Lijanović i Beriz Belkić.

Saša Magazinović je obrazložio ovaj prijedlog i podsjetio na odluku Ustavnog suda BiH kojom se član pet  ovog zakona stavlja van snage, tako da ni jedan novorođeni stanovnik u BiH ne može dobiti novi matični broj, što znači da nema zdravstvenih knjižica, putnih isprava, drugih dokumenata. "Zakon nije složen i u skladu je sa odlukom Ustavnog suda BiH. U međuvremenu dobio sam informaciju da je i delegat Krstan Simić predložio sličan tekst ovog zakona i na Domu naroda", naveo je Magazinović, i založio se za hitnu proceduru.

Dušanka Majkić konstatovala je da postoje tri inicijative u vezi sa ovim zakonom, Ministaratva cvilnih poslova BiH, delegata Simića i današnji prijedlog grupe poslanika.

Ona je podsjetila pojedine poslanke da su upravo oni 19. aprila prošle godine oborili ovaj zakon.
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković konstatovao je da ovaj zakon među poslanicima izaziva mnogo nedoumica.

Senad Šepić je rekao da se SDA zalaže za hitni postupak donošenja ovog zakona.

Mato Franjičević konstatovao je da ponuđeni prijedlog zakona o jedinstvenom matičnom broju danas neće proći, tako da bi više šansi mogao da ima prijedlog koji danas razmatra Vijeće ministara BiH. On misli da bi ovo pitanje trebalo da razmotri i prošireni Kolegijum.

Ustavni sud BiH 2011. godine donio je odluku da odredbe člana pet ovog zakona nisu u skladu sa Ustavom BiH i naložio da u roku od šest mjeseci taj zakon bude usaglašen sa odlukom Ustavnog suda BiH. Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović ranije je pojasnio da to znači da su ukinute odredbe koje govore o registracionim područjima u BiH koja su značajna, jer se na osnovu njih određuju posljednje četiri cifre u jedinstvenom matičnom broju.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH. Poslanici Predstavničkog doma usvojili su, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH. Ovim prijedlogom trebalo bi da budu regulisane obaveze preuzete Okvirnim finansijskim sporazumom sa postojećom zakonskom regulativom, posebno u odnosu na propise o budžetu.


Izmjenama i dopunama regulisano je pitanje organa zaduženih za izgradnju objekta u kojem će biti smješten Zavod, te stastus Jedinice za realizaciju projekta kao specifične i privremene upravne organizacije, koja je u sastavu Ministarstva pravde BiH, a istovremeno samostalna u operativnom smislu, te je stoga i poseban budžetski korisnik i ima svojstvo ugovornog organa u smislu Zakona o javnim nabavkama.


Predstavnički dom usvojio je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti novih sorti bilja u BiH, u drugom čitanju. Usvojen je i zakon o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku u prvom čitanju, koji treba da unaprijedi postojeće procedure i prevaziđe pojedine nedorečenosti u postupku primjene i omogući dosljedno provođenje odredbi Zakona, nije bilo rasprave.


Poslanici su podržali i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, u prvom čitanju, koji sadrži veliki broj odredaba kojima se dopunjuju određeni članovi radi jasnijeg i preciznijeg definisanja odredbe, otklanjanja nedorečenosti na koje su ukazali praktičari koji primjenjuju zakon, te uređuju pojedine situacije koje trenutno nisu obrađene u zakonu – bez rasprave.

Izvještaj zajedničke komisije oba doma o postizanju saglasnosti o identičnom tekstu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i izvještaj komisije Kolegijuma Predstavničkog doma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o upravljanju imovinom privremeno i trajno oduzetom u krivičnom postpuku pred Sudom BiH nisu dobili podršku Predstavničkog doma, jer su protiv bili poslanici iz Republike Srpske.


Za direktora i zamjenika direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH imenovani su Petar Kovačević, odnosno Vlado Rogić, dok je za člana Upravnog odbora Javnog RTV servisa BiH iz reda ostalih imenovana Sanja Latinović.

federalna.ba

Kategorija: Vijesti iz BIH | Pregledi: 638 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz