Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
19 April 2024 07:15
15:31
BOSANSKA KRUPA: POTPISANI UGOVORI ZA PREVOZ SREDNJOŠKOLACA
Općina Bosanska Krupa već treću godinu zaredom u budžetu izdvaja sredstva za subvencioniranje prijevoza učenika srednjih škola koji pohadjaju školu u Bosanskoj Krupi a koji na nastavu dolaze autobusima.I ove godine svi učenici putnici imaće subvenciju od 30 %,učenici bez jednog roditelja od 50% a bez oba roditelja od 100%.


Potpisivanju ugovora za subvencioniranje prijevoza srednjoškolaca koji pohadjaju bosanskokrupske srednje škole pored načelnika općine i prijevoznika prisustvovali su predstasvnici rukovodstva Opće Gimnazije i Mješovite srednje škole Safet Krupić iz Bosanske Krupe. Bila je ovo prilika da se razmjene mišljenja i istaknu pozitivne i negativne stvari uočene u prošloj godini te daju prijedolozi kako bi pomoć općine u subvencioniranju prijevoza učenika srednjih škola bila što efikasnija. Načelnik općine Bosanska Krupa prije potpisivanja ugovora rekao je da je ovo što je općina do sada izdvojila trenutno mogući maksimum . Budžetom općine Bosanska Krupa za 2013. godinu, planirana su sredsva za subvencioniranje prevoza učenika srednjih škola sa područja općine Bosanska Krupa u cestovnom prevozu u visini od 30% iznosa cijene mjesečne karte, 50% cijene od iznosa mjesečne karte za djecu bez jednog roditelja i 100% cijene od iznosa mjesečne karte za djecu bez oba roditelja.

Cilj općine Bosanska Krupa je da svaki učenik sa područja općine Bosanska Krupa ide u školu u svoju općinu. U tom cilju najavio je i oštriju kampanju i zalaganje za uvodjenje novih zanimanja u Mješovitoj srednjoj školi i ukidanje školovanja za zanimanja koja se završavaju samo za prijavljivanje na biro rada . Svoje zadovoljstvo ovakvom odlukom nisu krili ni predstavnici škola jer se broj učenika i redovnost na nastavi ,odkako je uvedena subvencija znatno poboljšao.Ovom prilikom načelnik halitović pojasnijo je i situaciju oko prestanka subvencioniranja prevoza tokom februara što su mnogi zlonamjeno predstavili kao potpuno odustajanje od subvenciuje za prevoz srednjoškolaca:

„Proteklih dana bilo je vidljivog nezadovoljstva učenika i njihovih roditelja zbog nepostojanja subvencija u februaru, ali je to na neki način shvatljivo, jer jednostavno, nisu znali šta je uzrok toga. Rekao sam da će to biti prvo što ću riješiti po usvajaju Budžeta za 2013. godinu, i evo od marta više neće biti ovakvih problema. Zaista, cilj mi je kada god mogu olakšati mladima proces obrazovanja, pomoći roditeljima u ovim teškim vremenima", ističe načelnik Armin Halitović prilikom potpisivanja.

Subvencijom koju daje općina Bosanska Krupa je obuhvaćen i veći broj učenika iz susjednih općina,posebno iz Bužima koji srednju školu pohadjaju u Bosanskoj Krupi.

Kategorija: Vijesti iz USK-a | Pregledi: 1026 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz