Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
20 April 2024 03:23
16:32
Da li Facebook utiče na naš mozak?

Naučnicu su istraživali, ali još nisu odgonetnuli da li dio mozga zadužen za socijalni život utiče da ljudi koji dosta vremena provode na Facebooku imaju više prijatelja, ili je pak često korištenje te društvene mreže dovelo do promjena na mozgu.

Proučavajući mozak korisnika popularnog sajta za društveno umrežavanje, koji danas u svijetu ima 800 miliona sljedbenika, istraživači su ustanovili da osobe sa podužom listom prijatelja na Facebooku imaju veće i gušće strukture u tri moždane oblasti od onih koji imaju svega nekoliko onlajn prijatelja.

Kako prenosi AFP, riječ je o gornjem temporalnom režnju i središnjem temporalnom girusu koji se povezuju sa socijalnom percepcijom kao što je opažanje tuđeg pogleda ili izraza lica, i entorinalnom korteksu koji se, pak, dovodi u vezu sa pamćenjem lica i imena.

Postavlja se pitanje da li veličina "socijalnog” dijela mozga podstiče ljude da imaju više prijatelja na Facebooku ili pak ta oblast podleže promjenama usljed čestog korištenja društvene mreže, kazao je vođa istraživanja Geraint Ris, profesor neuronauke sa londonskog Univerzitetskog koledža, navodeći da će biti potrebno sprovesti nova istraživanja kako bi se došlo do odgovora.

Prije tri godine, neuronaučnica Suzan Grinfild sa Oksfordskog univerziteta podigla je veliku prašinu tvrdeći da će ljudski um u 21. vijeku načisto podjetinjiti, da će biti nesposoban za dužu koncentraciju i empatiju, da će težiti senzacionalizmu i da će imati pomućeni osjećaj identiteta.

Kategorija: Zanimljivosti | Pregledi: 7775 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz