Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
28 March 2024 21:24
15:08
Delagacija Općine Bosanska Krupa povodom 19. godišnjice formiranja 5. korpusa Armije BiH položila cvijeće na spomen obilježja

Na današnji dan, prije 19 godina, odlukom Predsjedništva BiH formiran je Peti korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Tim povodom, delegacija Općine Bosanska Krupa položila je cvijeće na spomen obilježja šehidima u Bosanskoj Krupi i Bosanskoj Otoci, te pred njihovu dušu proučila Fatihu.

Način je ovo da se oda počast i zahvalnost svim porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima. Onima koji su za odbranu zemlje Bosne i Hercegovine, za njenu teritorijalnu cjelovitost i suverenitet dali nemjerljiv značaj.

Štab Vrhovne komande RBiH je 29. septembra 1992. godine izdao naređenje za formiranje Petog korpusa Armije RBiH. 21. oktobra 1992. odlukom Predsjedništva RBiH formiran je Peti korpus. U sastav Petog korpusa ušle su starješine iz rasformirane Unsko-sanske operativne grupe koja je imala u svom sastavu sve pješadijske brigade, i dijelovi preformiranog Okružnog štaba TO Bihać, čije su formacije i nadležnosti smanjene. Prvom naredbom, na mjesto komandanta korpusa je postavljen major Hajrudin Osmanagić, ali je ta odluka ukinuta prije njegovog preuzimanja dužnosti pa je general Ramiz Dreković postao prvi komandant korpusa. Poslije generala Drekovića, komandant Petog korpusa Armije RBiH je postao general Atif Dudaković.

Sve je ostalo priča koju je ispričalo nesretno breme vremena. Ono što je svima nama ostalo u obavezi, prije svega moralnoj, jeste da se sjećamo žrtve svih koji su doprinjeli da danas živimo u miru i da imamo pravo na rad i obrazovanje. Da svaki put kada se za to ukaže prilika, kao naprimjer danas, odamo počast i priznanje jer to je najmanje što možemo učiniti,stoji u saopštenju kabineta načelnika Općine Bosanska Krupa Armina Halitovića.

Kategorija: Vijesti iz USK-a | Pregledi: 795 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz