Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
24 April 2024 13:10
23:53
Donesena odluka o prijevremenoj penziji pripadnika OSBiH
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH donio je danas na vanrednoj sjednici u Sarajevu Odluku o načinu reguliranja statusa prava na penziju pripadnika Oružanih snaga kojima su prestala prava na dan 31. maja 2012. godine.





Radi se o Odluci koju je u utorak donio i Zastupnički dom Federalnog parlamenta. Istovremeno, Dom naroda je usvojio zaključak kojim obavezuje Vladu FBiH da prilikom izrade jedinstvenog zakona o ostvarivanju prava na penziju pripadnika OSBiH u FBiH u te aktivnosti uključi sve krovne boračke organizacije (ARBiH, HVO-a i MUP-a i pripadnike OSBiH).

Predstavnik bivših pripadnika Oružanih snaga BiH Šemsudin Pojata optimista je da će Vlada i Parlament ispoštovati donesene rokove.  "Nas su ubijedili da ova odluka proizvodi pravno dejstvo  i hoću da vjerujem da je to tako.  Neka još jednom ovaj rok bude do 20.  aprila, ako je to taj potrebni rok. Ova poruka se mora ozbiljno shvatit".

Federalni ministar finansija Ante Krajina, upozorio je da je "mudrije, pametnije, a i bolje rješenje” udovoljiti stavovima i zahtjevima MMF-a i usvajanjem predložene odluke osigurati nastavak aranžmana u ovoj godini, kako bi se osigurala finansijska konstrukcija. Ocjenio, je nadalje, da se radi o ozbiljnom testu izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Federaciji BiH koliko je spremna ozbiljno krenuti u reforme.

Ovim je, a nakon usvajanja izmjene ranije predloženog dnevnog reda, 13. vanredna sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta završena, a čemu je prethodila opsežna rasprava u vezi s izmjenom dnevnog reda. Naime, u ranije predloženi dnevni red bio je uvršten Prijedlog zakona o dopunama Zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uvjetima.

Budući da Domu naroda iz Ureda predsjednika FBiH još nije dostavljena lista/prijedlog kandidata za popunu Ustavnog suda FBiH, druga ranije predložena tačka - izbor i imenovanja je "skinuta" s dnevnog reda današnjeg zasjedanja.

Kategorija: Vijesti iz BIH | Pregledi: 7537 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz