Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
20 April 2024 09:35
11:02
EU u petak o konjskom mesu u prodavnicama
Evropska unija će ove nedjelje u Bruxellesu održati sastanak na kome će se razgovarati o tome kako je smzrnuto konjsko meso u prodavnicama prodavano kao goveđe, izjavio je francuski ministar za poljoprivredu Stéphane Le Foll. U međuvremenu, stručnjaci navode da će rezultati francuske istrage o tome kako su ovi proizvodi dospjeli na rafove prodavnica biti objavljeni u srijedu ili četvrtak, prenosi AFP. Britanska vlada je u petak naredila da svi proizvodi od procesuirane govedine koji se prodaju u Velikoj Britaniji budu testirani. Afera s konjskim mesom do sada je najviše pogodila Irsku, Veliku Britaniju, Francusku i Poljsku.

Skandal s konjskim mesom deklariranim kao goveđe i dalje potresa Evropu. Broj zemalja za koje je utvrđeno da su ga prodavale popeo se na 16.

Francuski ministri najavili su hitan sastanak s čelnicima mesne industrije. Traže da se lažno deklarirani proizvodi odmah povuku iz svih trgovina, a odgovorni za izbijanje skandala kazne. 

Šest velikih trgovaca u Francuskoj objavilo je da sve proizvode za koje postoji sumnja da su pogrešno označeni i da, umjesto goveđeg, sadrže konjsko meso povlače iz prodaje. 

Nadležni najavljuju da će odgovorni biti strogo kažnjeni. 

Prema mojim saznanjima, nema problema o sigurnosti hrane. Nemojmo pričati o zdravstvenom skandalu. Ali, to jeste skandal. Pravda mora biti nemilosrdna prema onima koji su vršili zloupotrebe i prevare, rekao je Michel Barnier, evropski komesar za unutrašnje tržište i usluge. 

Prema saznanjima francuskih zvaničnika, sporno meso potječe s Kipra i iz Rumunije.

Francuski Poujol nabavljao ga je od kiparskih dobavljača, dok su ga Holanđani kupovali u Rumuniji. 

Poujol je mesom opskrbljivao luksemburšku tvornicu u vlasništvu francuske grupacije Comigel, a meso je prodavano u sklopu gotovih smrznutih jela švedskog proizvođača Findus. 

Uzorci koji su laboratorijski testirani sadrže između 60 i 100 posto konjetine. 

Rekao sam da će biti istraga i sankcije. Odgovorni će biti kažnjeni. To je prva stvar. Drugo, u sistemu nabavki sam primijetio velike komplikacije, igre s trgovcima. Imam utisak da je kiparski trgovac potpisao podugovor s holandskim trgovcem, koji je, potom, i sam potpisao podugovore s drugim dobavljačima. I sada imamo Rumuniju i Poljsku. Treba sve to razjasniti, objasnio je Stephane Le Foll, francuski ministar poljoprivrede. 

Predsjednik Rumunije Traian Basescu je rekao je da će tu zemlju pogoditi jača ekonomska kriza utvrdi li se da je njena proizvodnja odgovorna za skandal s hranom u Evropi.

federalna.ba

Kategorija: Vijesti iz svijeta | Pregledi: 488 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz