Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
28 March 2024 21:53
12:23
Hrvatska ispunila većinu postavljenih uvjeta
Hrvatska općenito ispunjava obveze za pristupanje Europskoj uniji po svim uvjetima i iskazala je sposobnost da ispuni uvjete prije pristupanja, rekao je u utorak u Zagrebu povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Fuele.



"Iznimno mi je drago što su svi postavljeni uvjeti ispunjeni ili će to uskoro biti" rekao je Fuele na sjednici Hrvatske vlade. Članovima vlade rekao je kako je priča o Hrvatskoj priča o uspjehu i kako je Hrvatska pokazala odlučnost i da je kroz puno godina napornog rada uspjela doći do cilja. Naglasio je kako je Hrvatska bila pod "posebnom prismotrom, u posebnom režimu u kojem je osobito pozornost bila posvećena trima najtežim poglavljima, te da je pred nju još nedavno postavljeno 10 zadaća koje je sve ispunila".
  
Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović je, otvarajući posebnu sjednicu na kojoj je sudjelovao Fuele, rekao da ovo nije kraj priče za Hrvatsku nego je riječ o "kraju početka". "Hrvatska je 'rad u tijeku'" rekao je hrvatski premijer. Dodao je kako je Hrvatska prošla dosad neviđeni "screening", ali da joj je to bilo od koristi i naveo kako iduće dvije i pol godine preostaje obaviti još puno toga kako bi uspješno ušla u Schengenski prostor.
  
Fuele je sudjelovao na posebnoj sjednici hrvatske vlade, sazvanoj kako bi on predstavio završno izvješće Europske komisije o monitoringu za tri najteža poglavlja europske pravne stečevine - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost.
  
U završnom izvješću od 15-tak stranica, Europska komisija se usredotočila na 10 zadaća iz tih triju poglavlja europske pravne stečevine, koje je identificirala u svojem Sveobuhvatnom izvješću o monitoringu, objavljenom u listopadu, a koje je Hrvatska trebala ispuniti do predviđenog ulaska u članstvo 1. srpnja ove godine.
  
Osam od tih deset zadaća je ispunjeno, preostalo je još dovršiti granične prijelaze kroz Neum, što bi trebalo biti gotovo do kraja ovoga mjeseca te dovršiti prijevode europske pravne stečevine. Pozitivnim izvješćem o monitoringu postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora ulazi u završnu fazu, osobito glede Njemačke i Danske, koje su za dovršetak ratifikacije čekale ovo završno izvješće o monitoringu. 

Slovenija je nakon potpisivanja dogovora s Hrvatskom o rješavanju pitanja Ljubljanske banke započela postupak ratifikacije koji će biti gotov za nekoliko dana, a vrlo blizu završetka ratifikacije su i Belgja i Nizozemska.
  
Od potpisivanja pristupnog ugovora, 9. prosinca 2011. do ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU Komisija je bila predvidjela tri izvješća o monitoringu. Prvo je objavljeno 24. travnja 2012. godine za tri najvažnija poglavlja, 10. listopada 2012. objavljeno je Sveobuhvatno izvješće kojim su pokrivena sva poglavlja, a treće i završno je ovo današnje koje je Fuele predstavio na sjednici hrvatske Vlade.
Kategorija: Vijesti iz svijeta | Pregledi: 1428 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz