Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
20 April 2024 06:25
22:57
Izetbegović proglasio pobjedu

Aktualni bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović proglasio je večeras pobjedu na općim izborima.

Članovima i simpatizerima stranke te brojnim medijima saopćio je večeras u štabu stranke u Sarajevu da SDA ima pouzdan sistem praćenja i na osnovu tih podataka kazao je da je prebrojano 75 posto glasačkih listića, a on je osvojio 225.000 glasova.

- Sljedeći kandidat ima 55.000 glasova manje i ta se razlika povećava tako da mogu proglasiti moju pobjedu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH – istaknuo je Izetbegović.

Kaže da su sa SDA trendovi slični te da iako je prebrojano svega 25 posto glasačkih listića očigledno slijedi isti razvoj jer SDA u ovom trenutku ima 34 posto i gotovo je duplo jača od sljedeće stranke po broju glasova.

- Može se reći da će na nivou BiH i Federacije BiH SDA biti vodeća snaga i temelj svih budućih koalicija i procesa. U Republici Srpskoj naš Ramiz Salkić dobio je više od 70 posto bošnjačkih glasova i čestitam mu na pobjedi – dodao je Izetbegović.

Naglašava da je slična stvar i kada je u pitanju Koalicija “Domovina” koja je također osvojila više od 70 posto bošnjačkih glasova i može se kazati da će biti uticajna u budućem sastavu Narodne skupštine RS-a i trebala bi biti zastupljena u Vladi RS-a što će SDA tražiti.

- Kako smo i nagovijestili SDA je osvojila više od 300.000 glasova i to je nadmoćna pobjeda, ali i obaveza za ovu stranku – zaključio je Izetbegović.

O eventualnom koaliranju s drugim strankama nije mogao govoriti naglasivši da je za to prerano, ali je napomenuo da je vrijeme da mandatar za sastav državne vlade bude Bošnjak, a budući da je SDA pobjednička stranka mandatar će biti iz SDA.

Najavio je međutim da će u Predsjedništvu BiH sarađivati s bilo kim ko bude izabran voljom naroda.

Uz konstataciju da je uz Aliju Izetbegovića on jedini bošnjački kandidat za Predsjedništvo BiH koji je obnovio mandat, Izetbegović je kazao da je ovaj put osvojio gotovo duplo više glasova u odnosu na prethodne opće izbore.

- To je u atmosferi nefer predizborne kampanje u kojoj je bilo niskih udaraca i iznošenja neistina veliki rezultat koji je obavezujući da intenzivnije radim ono što sam radio i do sada – istaknuo je Izetbegović, najavljući da bi u prvoj godini novog mandata trebala biti implementirana presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”.

Svoje obraćanje zaključio je riječima da nema konkretnih planova za formiranje koalicija zbog čega je i molio da se ne prelazi prag u preizbornoj kampanji jer se tokom kampanje ljudi sami diskvalificiraju.

Kategorija: Vijesti iz BIH | Pregledi: 8171 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz