Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
29 March 2024 07:37
18:12
Kacin: BiH mora da formira Vladu koja će izvršiti promjene

Potrebno je i više jer Vijeće Ministara nema institucionalni kapacitet da obezbjedi otvaranje pregovora o članstvu kaže Jelko Kacin

Potpredsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin smatra da je objavljivanjem nove Strategije proširenja, Evropska komisija  pokazala sposobnost izlaska u susret izazovima bržeg i uspješnijeg procesa proširenja EU. 
 
- Poučena iskustvom pregovora s Hrvatskom, Komisija je iznijela nov pristup pregovorima o članstvu zemalja kandidata kojim sada insistira na ranom otvaranju poglavlja o pravosuđu i osnovnim pravima. Pozdravljam ovu važnu  inicijativu i smatram da će ona dodatno poboljšati kvalitet i dinamiku reformi  koje će vlade zemalja koje vode pregovore o članstvu morati da vode, ističe u današnjem saopćenju Kacin. 

Ova promjena u pristupu Komisije pregovorima, kaže kacin, dodatno ilustruje zaostajanje Makedonije i BiH u evropskim integracijama. Iako zemlja kandidat, Makedonija čeka već šest godina za otvaranje pregovora o članstvu. 
 
- Zbog ove blokade, medijske slobode i vladavina prava u zemlji postaju ozbiljno ugrožene i potencijalno mogu čak i da dovedu u pitanje status kandidata. Potrebni su pravi  proboji u makedonskoj politici, ne kao puka mogućnost već u svakodnevnom radu, smatra Kacin.  
 
On podsjeća da Vijeće ministara u BiH nije formirano više od godinu dana od izbora. 

Komisija je istakla da je potrebno formirati Vijeće što prije. 
 
- Potrebno je i više jer Vijeće Ministara nema institucionalni kapacitet da obezbjedi otvaranje pregovora  o članstvu. Nema ni ministarstvo poljoprivrede iako je poljoprivreda jedno od centralnih tema tokom pregovora o članstvu u EU. BiH mora da formira Vladu koja će izvršiti i ustavne promjene u skladu s odlukama Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Finci, ističe potpredsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin.

Pregledi: 634 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz