Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
28 March 2024 15:23
15:05
Kako bi Bosanci živjeli u EU: Da smo poput Hrvatske, plaće bi bile više za 28, a penzije za 32 posto!

To što je dobila najnepovoljniji izvještaj Evropske komisije (EK) o napretku na putu u Evropsku uniju te imala javni dug od oko 9,4 milijarde maraka, BiH može zahvaliti svojim političarima koji u vrtlogu vlastitog samoljublja dvije decenije preziru sve što u ovoj zemlji ima predznak političke kulture i ekonomskog progresa.

Dok oni kroje zemlju po vlastitoj mjeri, susjedi uskaču u vagon na putu ka zajednici evropskih naroda.

Ekonomski eksperti u našoj zemlji Vjekoslava Domljana i Duljku Hasića upitani su kakav bi životni standard prosječnog bh. građanina bio da je BiH na mjestu Hrvatske, koja 2013. godine ulazi u Uniju.

Domljan objašnjava da je BiH brod s tri kapetana, posvađanom posadom i neadekvatnim mehanizmom kakav je dejtonski.

"Našoj politici odgovara ovakvo stanje u zemlji. Zašto bi se oni mučili da provode administrativne i ekonomske reforme kad i ovako mogu lijepo živjeti, i ne odgovarati nizašta. Svjesni su da još nije privatiziran ni telekom kao ni hidrosektor, te da imaju još prostora da zaposle pokojeg rođaka u javno preduzeće, dobivaju visoke plaće, a da ih pri tome niko ne pita šta ti to radiš”, kaže Domljan.

Hasić smatra da nas ni EU neće spasiti, ali, budemo li vješti, od nje možemo ostvariti veliku korist. Zato sugerira da se BiH treba voditi primjerom Češke i Slovačke, koje su odlično iskoristile ulazak u EU.

"Grčka je izvrstan primjer šta se događa državama koje nisu sposobne same pravovremeno provesti potrebne reforme. Struktura javne potrošnje u BiH mora se mijenjati, jer je zabrinjavajuće da bilježimo rast javnog duga, a da nam, s druge strane, kapitalne investicije i poticaji poduzetništvu opadaju”, upozorava Hasić.

Prema njemu, mnogo je ekonomskih razloga zbog kojih bi svaki građanin naše zemlje trebao konačno, zbog svoje budućnosti, početi razmišljati kakvi političari treba da ga vode na putu ka EU, piše Dnevni avaz.

Ovako bi, tvrdi Hasić, BiH živjela da poput Hrvatske u EU ulazi za dvije godine:

Radna mjesta

1. Rast privrede ulaskom BiH u EU stvorio bi osnovu za otvaranje oko 100.000 novih radnih mjesta u narednih pet godina, dok bi ulaskom u EU ukupni podsticaji za poljoprivredu zemlje iz budžeta Unije za prvih sedam godina trebali biti oko šest milijardi eura.

2. BiH bi od evropskih integracija mogla očekivati dobit od 450 miliona eura godišnje, što uključuje rast BDP-a od 2,5 posto i oko 200 miliona eura pretpristupne pomoći.

3. Prosječni ekonomski rast u svim novim članicama Unije iznosio je 4,5 posto prije pristupanja, a nakon pristupa porastao je na šest posto.

4. BiH bi mogla očekivati i porast investicija. Prosječni udio investicija u BDP-u deset novih članica porastao je sa 23 na 25 posto BDP-a.

5. Prosječna stopa nezaposlenosti u novim članicama iznosila je 10,6 posto tokom petogodišnjeg razdoblja prije pristupanja, da bi se u pet godina nakon pristupanja njen nivo spustio na 8,6 posto.

6. Povećanje plaća za 28 posto, što znači da bi umjesto sadašnjih 822 KM ona mogla iznositi oko 1.022 KM. Povećanje penzija za 32 posto.

7. Analiza ukupnih makroekonomskih efekata pristupa BiH EU pokazala je da bi zbog priključivanja njenom jedinstvenom unutrašnjem tržištu i podizanja kvaliteta institucija BDP u 2015. godini mogao biti za sedam, a potrošnja za 14 posto veća.

8. Do 2025. godine kupovna moć bh. stanovništva mogla bi biti povećana i do 72 posto.

Istine i zablude o EU

- KOVANICE EURA IZAZIVAJU ALERGIJU – Istina je da se nikl nalazi u unutrašnjosti kovanica eura, a ne na površini, pa ne dolazi u dodir s kožom.

- RAVNI KRASTAVCI – Mediji često spominju kako u EU krastavci moraju biti ravni, mrkve ne smiju biti zdepaste, a banane savijene i slično. Istina je da postoje različiti standardi kvaliteta povrća koji su određeni da bi kupci iz jedne države znali kakvo povrće iz druge zemlje kupuju na neviđeno. Krastavci prema tim standardima ne moraju biti ravni.

- ZABRANA KLANJA STOKE – Nije zabranjeno ako se meso upotrebljava za lične potrebe. Međutim, meso koje je namijenjeno tržištu (pijace, mesnice, prodavnice) mora potjecati iz klaonica i objekata za preradu mesa koji moraju poštovati evropske propise u pogledu higijene, testiranja na zarazne bolesti i humanog klanja životinja.

- ZABRANA PEČENJA RAKIJE – EU ne zabranjuje ni proizvodnju alkoholnih pića za vlastite potrebe. Međutim, u slučaju njihove prodaje, a radi zaštite potrošača i njihovog zdravlja, moraju se poštovati evropski propisi o higijeni proizvodnje, deklariranju proizvoda, kontroli kakvoće, obaveznom izdavanju računa.

- ZABRANA VOŽNJE TRAKTORA VIŠE OD TRI SATA NA DAN – Ova direktiva smanjuje opasnosti kojima su izloženi radnici na radnome mjestu. Ona se neće odnositi na poljoprivrednike sve do 2014. godine.

Kategorija: Vijesti iz BIH | Pregledi: 7408 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz