Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
20 April 2024 15:01
23:58
LIČNA KARTA SA UPISANOM KRVNOM GRUPOM - 68 MARAKA

Od početka marta bosanskohercegovački građani imaju mogućnost da u novu,biometrijsku ličnu kartu, upišu i svoju krvnu grupu.Ovu mogućnost željelo je iskoristiti mnogo građana jer,zlu ne trebalo,u slučaju raznih nezgoda u kojima je potrebna medicinska pomoć,ovaj podatak je važan u urgentnoj pomoći unesrećenom.

Da bi ovaj podatak bio valjan u Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) kažu da je uputstvo o načinu unosa podataka o krvnoj grupi u ličnu kartu donijelo Ministarstvo civilnih poslova BiH. U tom dokumetnu navedeno je da podatak o krvnoj grupi u ličnu kartu unose Ministrastva unutrašnjih poslova.

Kako bi vam oznaka A, B, AB ili 0 bila navedena u najvažnijem identifikacionom dokumentu, potrebno je da MUP-u priložite i potvrdu o krvnoj grupi, koju dobijate u službama za transfuziju.

Ipak mnogi koji su željeli unijeti ovaj podatak u lična dokumenta,odustaće od svoje želje zbog visoke cijene, koju je potrebno izdvojiti da bi imali validan papir kojim ovlašteni Zavod potvrđuje koju krvnu grupu ima građanin.

Građani unsko-sanskog kantona još ne mogu da dobiju ovakvu potvrdu,ali kako su kazali u nadležnom kantonalnom Zavodu izdavanje potvda počinje uskoro.

"Za koji dan ćemo početi sa izdavanjem potvrda o krvnim grupama i one će koštati pedeset maraka. Fond zdravstvenog osiguranja te troškove ne priznaje, što znači da je cijena tolika i za osiguranike. Međutim, ako neko ima odranije nalaz o krvnoj grupi, koji je urađen kod nas, moći će da izvrši prepis, i to će koštati deset maraka", ističe Tarik Zejčirović, načelnik Službe za transfuziju krvi Kantonalne bolnice "Dr Irfan Ljubijankić" Bihać,a prenose Nezavisne novine.

Povlasticu,odnosnu besplatnu potvdu o krvnoj grupi moći će dobiti samo dobrovoljni davaoci krvi.

Za sve druge,koji do sada nisu imali dokument iz ove Službe,vađenje lične karte sa ovim podatkom dostiže cijenu od čak šezdeset osam maraka.

Ako se uzme u obzir da iz sedam općina unsko-sanskog kantona građani moraju doći u Bihać po potvrdu,onda je ova suma uvećana još za od petnaest-trideset maraka.

Za očekivati je,zbog paprenih cijena da će mnogi građani odustati od svoje želje da u novoj ličnoj karti imaju upisanu svoju krvnu grupu,jer je i osamnest maraka za ličnu kartu,i bez ove oznake, već dovoljno velik izdatak.

Kategorija: Vijesti iz USK-a | Pregledi: 7528 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz