Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
28 March 2024 14:41
14:33
Nedostatak sna uzrokuje dijabetes, srčana oboljenja i gojaznost
Nedovoljno spavanja u periodu od nekoliko uzastopnih dana vrši dramatičan utjecaj na ljudsko tijelo i dovodi do promjena u funkcionisanju gena, saopćili su britanski istraživači.Srčana oboljenja, dijabetes, gojaznost i loše funkcionisanje mozga dovedeni su u vezu sa nedostatkom sna.




Istraživači sa Univerziteta u Sariji analizirali su krv 26 ljudi koji su dovoljno spavali, do 10 sati preko noći u periodu od sedam dana, i uporedili rezultate sa uzorcima krvi lica koja su spavala manje od šest sati.

Utvrđeno je da je više od 700 gena pretrpjelo izmjene. U svakom genu nalaze se instrukcije za gradnju proteina, pa su aktivniji geni proizvodili više proteina, čime je mijenjana tjelesna hemija.

Naučnici navode da su područja koja trpe posljedice odgovorna za rad imunološkog sistema i načina na koji tijelo reaguje na nanesenu štetu i stres. "Očigledno je da dovoljno spavanja ima ključan značaj za obnovu tijela i održavanje funkcionalnog stanja. Izgleda da se dešavaju svakakve vrste štete, a to može da dovede do narušavanja zdravlja", kaže profesor Kolin Smit.

Rezultati ovog istraživanja pomoći će naučnicima koji pokušavaju da naprave lijek za eliminisanje posljedica nedostatka sna.

federalna.ba

Kategorija: Zanimljivosti | Pregledi: 7766 | Dodano od: amir | Ocjeni: 5.0/1
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz