Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
20 April 2024 02:05
12:21
Sjeverna Koreja prijeti napadom na SAD
Sjeverna Koreja stavila je svoje oružane snage u stanje pripravnosti i zatražila od posebnih "strateških" snaga da se pripreme za moguće udare na SAD, ostrva Guam i na Havaje u Pacifiku, objavila je službena sjevernokorejska agencija KCNA.



"Zapovjedništvo korejske narodne vojske izjavljuje da sve topničke jedinice, među kojima i one strateške raketne, kao i jedinice dalekometnog topništva stavlja u stanje 'borbene pripravnosti'", piše KCNA a prenosi AFP. Te snage moraju biti spremne za napad na "sve američke vojne baze na području Azije i Pacifika, pa tako i na sjevernoamerički kontinent, Havaje i Guam" te na Južnu Koreju, dodaje zapovjedništvo u saopćenju koje prenosi KCNA.

Nova južnokorejska predsjednica upozorila je u utorak Pjongjang da je odustajanje od njegova nuklearnog i balističkog programa "jedini put želi li opstati" i pozvala ga "na promjene", u času dok raste napetost na korejskom poluostrvu.

"Želi li Sjever opstati, jedini put je da prestane s provokacijama i prijetnjama, odustane od nuklearnog i balističkog oružja te postane odgovoran član međunarodne zajednice", poručila je Park Geun-Hye, koja je u februaru preuzela najvišu državnu dužnost.

"Sjeverna Koreja još prijeti našoj nacionalnoj sigurnosti", dodala je predsjednica u govoru u povodu treće godišnjice potonuća južnokorejske korvete koju je Pjongjang pogodio torpedom, kako tvrdi Seul. Odnosi Sjeverne i Južne Koreje na najnižoj su tački od 2010. Sjevernokorejski nuklearni pokus 12. februara, treći po redu, bio je povod za nove sankcije Ujedinjenih naroda, na što je Pjongjang uzvratio prijetnjom.

Kina je u međuvremenu pozvala "sve strane" na suzdržanost, javio je Reuters izvještavajući s redovne dnevne konferencije za medije u kineskom ministarstvu vanjskih poslova.

federalna.ba

Kategorija: Vijesti iz svijeta | Pregledi: 8302 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz