Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
25 April 2024 07:20
10:59
Sjeverna Koreja testirala nuklearnu bombu
Sjeverna Koreja izvela je podzemnu nuklearnu probu, javljaju tamošnji mediji. U isto vrijeme američki seizmolozi registrirali su  potres snage 4,9 stepeni po Richteru. U analizama stranih agencija navodi se kako je testiranje ove manje nuklearne bombe samo korak do izgradnje nuklearne bojevne glave "dovoljno male da na raketi dugog dometa ugrozi SAD."


"Ovo je reakcija na nečuveno neprijateljstvo kojeg pokazuje SAD", objavili su danas mediji u Sjevernoj Koreji pojašnjavajući kako upravo SAD želi oduzeti pravo njihovoj zemlji da lansira satelite. Podsjetimo, rezolucijom UN-a pooštrene su sankcije zbog lansiranja nuklearne rakete u prosincu prošle godine.  Međunarodna zajednica reagirala je tada pozivima upućenim Sjevernoj Koreji da odustane od testiranja, no Pyongyang  toga se ne misli držati. 

 
"Ne prikrivamo činjenicu da su razni sateliti i dalekometne rakete koje ćemo lansirati u sklopu nuklearnog testa visoke razine usmjereni na SAD", poručili su iz Pyongyanga priznavši da su jučer testirali "lakšu, minijaturnu atomsku bombu" koja ima veću eksplozivnu moć nego naprave korištene u ranijim testovima.
Vanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

Vijeće sigurnosti UN održaće danas vanrednu sjednicu zbog podzemne nuklearne probe koju je jutros izvela Sjeverna Koreja. Generalni sekretar UN-a Ban Ki moon osudio je nuklearnu probu Pjongjanga kao "duboko destabilizirajući" potez, saopćio je njegov portparol.
Bijela kuća poručila je da je sjevernokorejska nuklearna proba "izuzetno provokativan potez" koji ugrožava sigurnost SAD-a i mir u svijetu. Američki predsjednik Barack Obama obećao da je da će "nastaviti s preduzimanjem koraka neophodnih za samoodbranu" SAD i njenih saveznika i pozvao međunarodnu zajedicu da preduzme "brze i jasne korake".
 
Korak bliže nuklearki koja može ugroziti SAD

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague osudio je sjevernokorejsku nuklearnu probu i pozvao Vijeće sigurnosti da na nju "snažno reaguje". "Oštro osuđujem taj čin koji krši rezolucije Vijeća sigurnosti UN 1718, 1874 i 2087", naveo je Hague u saopćenju. 

Sjevernokorejsku nuklearnu probu osudili su i Moskva i Tokio, ocijenom da ona krši rezolucije UN. 

Testiranje minijaturne nuklearne bombe moglo bi dovesti Pjongjang korak bliže cilju da izgradi nuklearnu bojevu glavu dovoljno malu da na raketi dugog dometa može da ugrozi SAD, ocjenjuju agencije. 

federalna.ba
Kategorija: Vijesti iz svijeta | Pregledi: 584 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz