Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
24 April 2024 21:58
12:02
Srebreni medvjed za Tanovićev film, Nazif Mujić najbolji glumac
Epizoda u životu berača željeza, film Danisa Tanovića, osvojio je Srebrenog medvjeda na Berlinalu. Nazif Mujić, koji igra glavnu ulogu u ovom filmu, dobio je Srebrenog medvjeda za najboljeg glumca. Tanovićevoj Epizodi ranije je dodijeljeno priznanje Ekumenskog žirija 63. Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu. Film je snimljen za 30.000 eura i najjeftiniji je film ikada plasiran u selekciju Berlinala. 


Film "Epizoda u životu berača željeza" baziran je na istinitom događaju i govori o otuđenju i diskriminaciji u savremenom bosanskohercegovačkom društvu.

Radnja filma prati Nazifa koji izdržava svoju porodicu skupljajući staro gvožđe. Nakon što je njegovoj supruzi Senadi uskraćen prijeko potreban tretman za spontani pobačaj, Nazif će uraditi sve što je u njegovoj moći da joj spasi život - očajnički skupljajući još otpadnog metala, tražeći pomoć od nevladinih i državnih institucija. Narednih deset dana Nazif i Senada će u potpunosti iskusiti okrutnost savremenog društva.

Uloge u filmu ostvarili su Nazif Mujić, Senada Alimanović, Sandra Mujić i Šemsa Mujić. Producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Čedomir Kolar, a pored scenariste i reditelja Danisa Tanovića ekipu filma čine još i direktor fotografije Erol Zubčević, montažer Timur Makarević, dizajner zvuka Samir Fočo, te izvršni producenti Adis Đapo i Adnan Beširović.

Film je nastao u produkciji SCCA/pro.ba u koprodukciji sa A.S.A.P Films iz Pariza i Vertigo/Emotionfilm iz Ljubljane. Film je većinski finansirala Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Zlatnog medvjeda dobio "Child pose" 

Film "Child pose" rumunskog reditelja Kalina Petera Necera dobio je Zlatnog medvjeda za najbolji film.

Po ocjeni međunarodnog žirija Berlinala, čiji je predsjednik ove godine bio Vong Kar Vai, Srebrenog medvjeda za najbolju rezziju dobio je David Gordon Green za film "Prince Avalanche".

Srebrenog medvjeda za najbolji scenarij osvojio je film "Closed curtain" u zajedničkog režiji iranskih reditelja Džafara Panahija i Kambuzije Partova. Panahija su iranske vlasti 2010. godine osudile na kućni pritvor od šest godina.

Srebreni medvjed za najbolju glumicu pripao je Paulini Garciji za ulogu u filmu "Gloria".

U kategoriji kratkometražni film Zlatnog medvjeda osvojio je film "La fugue" reditelja Jean-Bernarda Marlina.



Kategorija: Zanimljivosti | Pregledi: 820 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz