Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
19 April 2024 14:31
18:40
VIJEĆNICI ODLUČILI: VODA SKUPLJA 17%, ODVOZ SMEĆA SKUPLJI 28% U BOSANSKOJ KRUPI

Vijećnici Općinskog vijeća Bosanska Krupa na svojoj 5.redovnoj sjednici u novom sazivu dali su saglasnost Javnom komunalnom preduzeću 10.juli na novi cjenovnik osbovnih komunalnih usluga distribucije vode i odvoza smeća.





U Bosanskoj Krupi, jučer je održana peta redovna sjednica Općinskog vijeća. Na Dnevnom redu našlo se petnaest tačaka. Sve su usvojene u ponuđenom tekstu ili uz predloženu izmjenu. Za građane možda najznačajnija i zasigurno tačka kojoj se na sjednici posvetilo najviše vremena je Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Cjenovnik osnovnih komunalnih usluga distribucije vode i odvoza smeća.

Nakon Vijećničkih pitanja i usvajanja Prijedloga Odluke o profesionalizaciji funkcije predsjedavajućeg Općinskog vijeća Bosanska Krupa, duže vrijeme se raspravljalo o Prijedlogu zaključka o davanju saglasnosti na Cjenovnik osnovnih komunalnih usluga distribucije vode i odvoza smeća. Njime se dosadašnje cijene pomenutih usluga povećavaju, prema riječima prije svega direktora JKP „10. Juli" Nijaza Tatarevića, sasvim opravdano i očekivano. Na kraju diskusije Prijedlog je dobio podršku većine vijećnika. 

Sada će domaćinstva priključena na javnu vodovodnu mrežu metar kubni plaćati 1 KM, a pravna lica, odnosno oni koji ne spadaju u prvu kategoriju plaćati 2 KM. Ukoliko pravno ili fizičko lice ne posjeduje mjerni instrument ili isti nije ispravan, vrši se paušalni obračun na posebne utvrđene načine. Svim potrošačima priključenim na kanalizacionu mrežu zaračunavat će se na ime otpadnih voda naknada u iznosu od 35% od obračunate potrošnje vode. Za sva domaćinstva na području općine Bosanska Krupa za koja je organiziran odvoz smeća utvrđuje se cijena u iznosu od 7,69 KM mjesečno. Za pravna lica i druge korisnike, utvrđuje se cijena odvoza smeća od 0,85 KM po metru kvadratnom, ali se ona obračunava po posebnoj formuli.

Govoreći o ovoj problematici na jučerašnjoj sjednici OV Bosanska Krupa, direktor Nijaz Tatarević kaže kako su u Bosanskoj Krupi cijene komunalnih usluga najniže na prostoru USK, te da se odnos tih cijena i nakon ovog poskupljenja neće bitno mijenjati. Razlog za poskupljenje je u suštini opstanak preduzeća, odnosno pozitivno poslovanje i pružanje kvalitetnih usluga građanima. 

Usvojen je Prijedlog Odluke o usvajanju godišnjeg izvještaja o izvršenju Budžeta općine Bosanska Krupa za 2012. godinu. Nakon njega i Izvještaj o radu Jedinstvenog općinskog organa uprave Općine Bosanska Krupa, kao i Program rada Jedinstvenog općinskog organa uprave Općine Bosanska Krupa za 2013. godinu.

Vijećnici su podržali Izvještaj o realizaciji programa rada Općinskog vijeća općine Bosanska Krupa u 2012. godini, a onda i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti Općinskom načelniku za potpisivanje ugovora o zakupu građevinskog zemljišta sa JP Elektrodistribucija Bihać.

Prihvaćen je Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o davanju na privremeno korištenje poslovnih prostorija u Poslovnoj zgradi – Matični ured.

Usvojen je Izvještaj o radu Općinskog pravobranilaštva općine Bosanska Krupa za 2012. godinu, zatim Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o određivanju naziva trgova i ulica u Bosanskoj Krupi i Bosanskoj Otoci, te Prijedlog Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama.

Prihvaćen je Prijedlog Programa korištenja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području općine Bosanska Krupa za 2013. godinu, zatim Prijedlog Odluke o raspisivanju javnog poziva za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području općine Bosanska Krupa za 2013. godinu, te nekoliko akata iz imovinsko-pravne oblasti.

Prijedlog Programa razvoja  zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća općine Bosanska Krupa je također usvojen.

Na kraju je prihvaćena Informacija Policijske stanice o stanju sigurnosti saobraćaja na putevima za 2012. godinu i Informacija Policijske stanice Bosanska Krupa o poduzetim mjerama i radnjama za mjesec februar 2013. godine.

kabinet nacelnika Bos.Krupe

Kategorija: Vijesti iz USK-a | Pregledi: 8100 | Dodano od: amir | Ocjeni: 5.0/1
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz