Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
28 March 2024 11:49
20:01
Vlada USK pozvala ljekare na prekid štrajka: Odluka o prekidu štrajka u četvrtak

Štrajk ljekara Unsko-sanskog kantona ušao je već u šestu sedmicu a još nema ozbiljnijih naznaka da bi mogao biti prekinut. Na traženje ljekara od Vlade kantona da se očituje o njihovim minimalnim korigiranim zahtjevima, danas je stigao odgovor u kojem se pozivaju na nastavak pregovora i prekid štrajka. O svemu će konačnu riječ dati Skupština strukovnog sindikata ljekara zakazana za četvrtak, 20. oktobra.

Nakon što su ljekari prošle sedmice od Vlade Unsko-sanskog kantona zatražili da se očituje o korigiranim zahtjevima bez čijeg ispunjenja neće prekinuti štrajk započet 12. septembra, u sindikat ljekara danas je stigao odgovor.

„Danas smo dobili neki dopis u kojem nas se poziva da prekinemo štrajk i nastavimo pregovore. Naravno, mi to ne možemo sami odlučiti i o tome će odluku donijeti Skupština strukovnog sindikata ljekara koja je zakazana za četvrtak, 20. oktobra. Isto smo tražili od kolega da se očituju na anketnom listiću o našim narednim aktivnostima i da vidimo kako ćemo dalje. Nažalost, štrajk se dalje nastavlja jer nema osnova po našim zahtjevima da se on prekine. Znači, nisu se stekli uslovi za prekid štrajka a konačnu riječ donosi naša Skupština", kaže dr Nedim Kurtagić, predsjednik Strukovnog sindikata ljekara USK.

Dr Kurtagić podsjeća kako su maksimalno odstupili od svojih prvobitnih zahtjeva i da ispod aktuelnih – prije svih zahtjeva za potpisivanje kolektivnog ugovora nipošto neće odustati.

„Tražimo potpisivanje kolektivnog granskog ugovora za radnike u zdravstvu gdje tražimo neznatnu izmjenu koeficijenata složenosti poslova za doktore medicine jer kao što znate taj ugovor datira još iz 2007. godine. Međutim nismo zasad naišli na razumijevanje ni Ministarstva ni Vlade USK", naglašava Kurtagić.

Štrajk ljekara se nastavlja. Već je ušao u šestu sedmicu, a da li će biti konkretnijih naznaka za mogućnost njegovog prekida biće izvjesno u četvrtak, 20. oktobra kada će biti održana Skupština Strukovnog sindikata ljekara.

Kategorija: Vijesti iz USK-a | Pregledi: 8234 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz