Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
26 April 2024 11:39
12:18
ODRŽANI 18. KNJIŽEVNI SUSRETI STAZAMA DJETINJSTVA

U Bosanskoj Krupi održana je tradicionalna manifestacija 18. Književni susreti Stazama djetinjstva Bosanska Krupa 2011, gdje je učešće uzelo ukupno 14 književnika iz cijele Bosne i Hercegovine, od kojih su neki Šimo Ešić, Ismet Bekrić, Bajruzin – Hajro Planjac, Muhidin Šarić, Jagoda Iličić, Amir Talić, Bakir Abdagić i drugi. 

Organizator manifestacije je Gradska biblioteka Bosanska Krupa, a pored lokalne zajednice, mnogo je onih koji su podržali i pomogli u organiziranju ove manifestacije.

Prvi dan manifestacije je održana promocija knjige Stazama djetinjstva u izdanju Gradske biblioteke Bosanska Krupa. Nakon promocije knjige, uslijedila je izložba VERSI i AVERSI "Pisci na novčanicama”, te izložba knjiga izdavačke kuće "Bosanska riječ” Tuzla. O izložbama su govorili Đuro Škondrić, dugogodišnji novinar i publicista, te predstavnik pomenute izdavačke kuće, Šimo Ešić.

Već u petak, drugog dana 18. književnih susreta, za učenike Prve i Druge osnovne škole Bosanska Krupa je održan književni čas. Na času su se književnici sa svojim pjesmama predstavljali mladoj publici. U večernjim satima je upriličen centralni dio manifestacije, tačnije proglašenje najboljih i uručenje nagrada. Tako je za najbolju neobjavljenu priču, proglašen Zejćir Hasić, čija priča nosi naziv Bajka o plavim fuzama. U modernoj bajci, ostvarenoj i prepletu realnog i imaginarnog, Hasić je zabilježio trenutke odrastanja trinaestogodišnjaka i one tanke niti na razmeđu dva svijeta – djetinjstva i mladosti.

Plaketa počasnog člana bibilioteke se dodjeljuje fizičkim i pravnim licima, oni koji su sa svojim aktivnostima na bilo koji način doprinijeli razvoju bibilioteke i održavanju tradicije književnih susreta. Za ovu godinu ispred Organizacionog odbora i Gradske bibilioteke Bosanska Krupa, plaketa se dodjeljuje Šimi Ešiću. Ešić je zadovoljan ovogodišnjom manifestacijom, ali kako reče bilo bi bolje kada bi se iste održavale u mnogim gradovima u našoj zemlji.

Plaketu za najčitanijeg pisca u Gradskoj biblioteci Bosanska Krupa u 2011. godini, primio je Bajruzin Hajro Planjac. Povelju za zasluge i izuzetan doprinos i unapređenju u razvoju biblioteke dodijeljena je načelniku općine Bosanska Krupa Arminu Halitović.

Osim toga, uručena su zahvalnice svima koji su podržali ovu manifestaciju i pružili podršku izdavanju Zbirke priča Stazama djetinjstva.

Za kraj, direktorica Gradske biblioteke Zumreta Porić je svim književnicima učesnicima poklonila suvenire ručno izrađene lađe, karakteristične samo za ovaj dio Krajine i Sarajevskim perom nagrađena knjiga naše mlade autorice krupljanke, Elme Velić.

O utiscima cjelukpne manifestacije, direktorica Gradske biblioteke Zumreta Porić se izjasnila:

„Zadovoljna svakako jesam. Sve predviđene aktivnosti su realizovane, tako da, na zadovoljstvo svih nas, možemo reći da je manifestacija uspješno privedena kraju. Sve je proteklo, onako kako smo planirali.

Kategorija: Vijesti iz USK-a | Pregledi: 1187 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 2
Gostiju: 2
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz