Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
16 April 2024 10:29
16:36
A-SDA: Članovi Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću ne mogu opravdati ukazano povjerenje

Povodom XIV sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona, Klub STRANKE DEMOKRATSKE AKTIVNOSTI  A-SDA je održao svoju redovnu press konferenciju, te upoznao medije i građane o svojim stavovima u vezi tačaka dnevnog reda koje će biti razmatrane na sutrašnjoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona, 20.10.2011.god.

Povodom Odluke o izboru članova Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću, mi u A-SDA smatramo da se ustalila i udomaćila praksa da Vladajuća koalicija imenuje svoje kadrove u Upravne odbore, međutim žalosti nas činjenica da se veoma mali broj kandidata prijavio na konkurs za izbor članova Upravnog odbora Univerziteta. Smatramo da predloženi kandidati ne mogu opravdati povjerenje koje im se želi ukazati, jer su izabrani bez bilo kakvih kriterija, jedini kriterij za izbor je bio stranačka podobnost. Međutim, mi u A-SDA smatramo ako je već jedini kriterij bio stranačka podobnost, onda SDP i SDA su morali predložiti kvalitetnije kadrove, jer smatramo da u SDP i SDA ima bolji i kvalitetniji kadrova, a naš Univerzitet, s kojim se svi ponosimo zaslužuje veće poštovanje, kavlitetnije i odgovornije kadrove.

Kad je u pitanju Zakon o dopunama Zakona o prostornom uređenju i građenju Klub A-SDA će podržati dopune Zakona, jer on znatno poboljšava Zakon o građenju i prostornom uređenju kojeg mi nismo podržali. Zatražićemo od aktuelne vlasti da pod hitno organizira seminar na temu primjena Zakona o prostornom uređenju i građenju s ciljem da se dođe do informacija koje odredbe zakona otežavaju i još više konplikuju gradnju na našem kantonu s ciljem da se što hitnije ide u njegovu izmjenu i dopunu.

Po pitanju Zakona o administrativnim taksama i tarifi administrativni taksa očito da Vlada Unsko-sanskog kantona koja se u prvi deset mjeseci rasipnički ponašala pa je ovaj kanton dovela u dibiozu, pa nastoji da povećavanjem taksi i tarifa pokrpa novonastale rupe u budžetu. Vlada Unsko-sanskog kantona ovim Zakonom koji predstavlja ”namet na vilajet”, povećava kantonalne takse i tarife za preko 100 % u oblasti građenja, registracije nevladini organizacija smatramo neprihvaljivim. Također, smatramo neprihvatljivim da se uvode takse od 800 KM za objekte koji mogu negativno uticati na okoliš u Unsko-sanskom kantonu, mi smatramo da takve objekte ne treba ni graditi i ukoliko je naše opredljeljenje da imamo ekološki čist kanton. Uvođenje novi tkasa i tarifa za odobrenje za građenje, urbanističku saglasnost i upotrebnu dozvolu koji do sad nije bilo u ovim kriznim godinama Klub A-SDA neće podržati.

Zakonom o poticajima razvoju male privrede  Vlada još jednom pokazuje da nema viziju razvoja privrede na Unsko-sanskom kantonu. U zakonu Vlada ne trasira put razvoju privrede, jer ciljevima kojim se želi postići nema ono najbitnije a to je da Vlada Unsko-sanskog kantona nije trasirala put kojim želi voditi ovaj kanton. Koje su to oblasti od strateškog interesa u kojima će se davati posticaj. Jedino dobro u ovom zakonu je iznos od 2% iz budžeta koji će se planirati za poticaj malim i srednjim poduzećima. Jedino što je problematično što nema sankcija za one koji ne budu planirali taj iznos u budžetu.

Po pitanju Zakona o javno privatnom partnerstvu se slažemo da on treba da se donese, ali ovakav predložen Zakon treba ići ne u formi nacrta već u formi prednacrta i to ćemo sutra tražiti jer predloženi Nacrt ima dosta grešaka, normativno pravno neuređen i sramota da takav ide u javnu raspravu.

Kategorija: Vijesti iz USK-a | Pregledi: 8166 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz