Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
28 March 2024 18:53
12:46
dr. Hajrudin Halilović tokom operacija rado sluša "Velkaton"
U bihaćkoj Kantonalnoj bolnici dr. Hajrudin Halilović tokom operacija rado sluša Radio Velkaton iz Velike Kladuše zbog narodne muzike i, kako kaže, zbog onih koji glume da su "Zagrepčani". Voli narodnu muziku, posebno iz sandžačkog podneblja gdje je rođen, a njegovi omiljeni pjevači su Ćazim Čolaković, Šaban Šaulić i Rizo Hamidović.


Dr. Reuf Karabeg, sarajevski estetski i rekonstruktivni kirurg, u operacionoj sali u privatnoj praksi ili u Kliničkom centru sluša najčešće klasike Mozarta, Bacha, Beethovena sa CD-a, ali i  taktove sa Radija M, Radija Stari Grad i Radija 8. U posljednje vrijeme dok operira dr. Karabeg voli slušati i "Hit radio" preko Interneta.

- Prije operacije, kada je sve spremno, ostane 15-tak minuta za kafu, sok i šalu. Obično ja pričam vic, jer kolege kažu da im je interesantnije kako ispričam vic, nego njegova poenta - kaže dr. Karabeg.

Doc.dr. Zijah Rifatbegović iz Tuzle hirurški zanat vidi kao spartansku discipline za koju se čovjek priprema cijeli život. Kaže da najveću koncentraciju i snagu za rad u sali nalazi u molitvi Bogu, a pripreme za operativni program su metodičke kako bi imao u glavi kompletnu arhitekturu operacije.

- Tokom operacije ne razgovaramo mnogo, vlada tišina, često samo konsultacije između operatera, asistenata, anesteziologa i naravno instrumentara. U pozadini imamo muziku. Ona ne smije biti glasna da ugrožava nivo naše komunikacije. Obično slušamo sevdalinku, ponekad je to muzika raspoloženja, nešto od klasika, ali najčešće sevdalinka koja lijepo " liježe" u uho - kaže dr. Rifatbegović.

Dodaje da kada nema komplikacija tokom operativnog procesa, ima i viceva, tema o sportu, ljubavi... No, i tada operater dozira nivo i dužinu komunikacije.

Dr. Safet Ćibo napominje da je muzika u hirurškoj sali individualna stvar. Njemu lično je svejedno čuje li se muzika ili ne, ali disciplina mora biti.
 
- Sve operacije su zahtjevne, nema rutinskih i dosadnih zahvata, da se može pri tom pričati o svemu i svačemu. Muzika popunjava neke praznine,ali hirurg mora biti koncentriran na posao - napominje on.

U bihaćkoj Kantonalnoj bolnici dr. Hajrudin Halilović  tokom operacija rado sluša Radio Velkaton   iz Velike Kladuše  zbog narodne muzike i, kako kaže, zbog onih koji  glume da su "Zagrepčani".   Voli narodnu muziku, posebno iz sandžačkog podneblja gdje je rođen, a njegovi omiljeni pjevači su Ćazim Čolaković, Šaban Šaulić i Rizo Hamidović.
Kategorija: Zanimljivosti | Pregledi: 774 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz