Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
25 April 2024 17:00
22:49
Hrvatska predala zahtjev za ostanak starog režima s BiH
Sve je izvjesnije da će državljani BiH moći prelaziti granicu Hrvatske sa ličnim kartama, nakon što ova zemlja 1. jula uđe u Evropsku uniju. Proces prihvatanja ranijeg sporazuma naše zemlje i Hrvatske o granici trajat će onoliko dugo koliko je potrebno da zahtjev prihvate vlade, a ne i parlamenti 27 država članica Unije. Dakle, sad je sve je do diplomatije.



Zadržavanja postojećeg režima prelaska granice između BiH i Hrvatske tema je pregovora koji se mjesecima vode se između ove dije zemlje evropske diplomatije. Rezultat pregovora je zahtjev Hrvatake ministrice vanjskih poslova čelništvu EU-a o zadržavanju režima prelaska granice za građane sa ličnim kartama kada ta zemlja postane članica Unije.

Ermin Pešto, pomoćnik ministra za graničnu i opću sigurnost BiH, ističe da bi problem mogao biti taj što svih 27 vlada zemalja članica mora donijeti odluku.

Građani koji žive u graničnom području BiH i Hrvatske dobit će specijalne propusnice za prelazak granice. U pripremi je novi sporazum o pograničnom prijelazu koji uključuje novi izgled propusnica, ali i dubinu pograničnog područja. Najvjerovatnije da će dubina tih područja, umjesto 5, biti 30 kilometara.

U slučaju da se lokalna zajednica u BiH prostire i više, ta granica od 30 kilometara se može povećati, kaže Tonči Staničić, ambasador Hrvatske u BiH.

Ipak, na Hrvatskoj je da poduzme potrebne korake, uključujući i dobijanje saglasnosti zemalja članica EU-a, ako želi da olakša građanima BiH prelazak granice uz korišćenje lične karte. Hrvatska neće odmah ući u shengenski prostor, ali će se morati strogo pridržavati shengenskih pravila na graničnim kontrolama već od 1. jula.

Svaki prelazak granice EU-a se mora evidentirati pečatom - iz tog razloga potreban je pasoš, pojašnjava Marina Kavaz-Siručić, glasnogovornica Direkcije za EU-a integracije u BiH.

Podsjetimo da je Hrvatska sličnu situaciju režima prelaska granice imala sa Slovenijom, Italijom i Mađarskom, na velikom broju državljana sa dvojnim državljanstvom, te velikim brojem prelazaka granice u turističkoj sezoni između dvije države.

Kategorija: Vijesti iz BIH | Pregledi: 8034 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz