Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
20 August 2019 01:57
19:28
Inzko: Očekujem da Federalna Vlada radi punim kapacitetom
"Čuli smo toliko obećanja, a još ništa nije urađeno. Deklarativna podrška nije dovoljna. Svako ko ne ispunjava uvjete koje su postavili EU i NATO, blokira napredak ove zemlje," rekao je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini."Prateći situaciju s velikom pažnjom i sudeći prema onom kako se stvari odvijaju, a imajući u vidu da se rijetko čuje bilo što o onom što političke stranke namjeravaju konkretno uraditi za građane, teško je oteti se utisku da su interesi građanstva u cjelini daleko od prioriteta koji bi trebali biti," kaže Inzko. 

Smatra da se rješenje može naći ako ima dobre volje i fleksibilnosti na svim stranama i to je ono što treba vidjeti.

Inzko je podsjetio sve nadležne organe i stranke da su, bez obzira na tekuće napore na reorganizaciji Vlade Federacije BiH, još obavezni da u potpunosti poštuju vladavinu zakona, demokratske institucije i ustavni i pravni poredak. 

Voditi računa o interesima građana

"Postojeći politički zastoj može se prevazići iskrenim pregovorima i većom fleksibilnošću svih strana, vodeći računa o interesima građana," kaže Inzko. 

Naglasio je da je funkcioniranje Vlade politička odgovornost najvišeg reda posebno kada se građani Federacije suočavaju s ogromnim socioekonomskim i drugim izazovima. 

"Očekujem da trenutna Vlada FBiH nastavi da radi punim kapacitetom, ispunjava svoje nadležnosti i funkcije u skladu s Ustavom i zakonima, osim ukoliko nisu ispunjeni - i sve dok ne budu ispunjeni - Ustavom definirani uvjeti za usvajanje i stupanje na snagu odluke o izglasavanju odluke nepovjerenja Vladi FBiH," poručio je Inzko. 

Budimir: Odlučivanje treba vratiti u institucije Federacije

federalna.ba

Kategorija: Vijesti iz BIH | Pregledi: 288 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
avatar 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz