Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
20 April 2024 02:56
14:45
MEZARJE KOVAČI: Obilježena osma godišnjica smrti Alije Izetbegovića

Osma godišnjica smrti prvog predsjednika Predsjedništva nezavisne BiH, osnivača Stranke demokratske akcije Alije Izetbegovića obilježena je danas prigodnim vjerskim programom na Šehidskim mezarju Kovači u Sarajevu, koji je predvodio naibu-reis Ismet ef. Spahić


Ovom prilikom na mezar predsjednika Izetbegovića cvijeće su položili zvaničnici i predstavnici institucija, među kojima su bili član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministar sigurnosti Sadik Ahmetović.

Obraćajući se okupljenima po završetku vjerskog dijela, predsjednik SDA Sulejman Tihić je naveo da su BiH i SDA dva pojma koja su "međusobno povezana i neodvojiva od ličnosti Alije Izetbegovića”.

- Razlog osnivanja, djelovanja i postojanja SDA jeste država BiH, kazao je Tihić, naglasivši da pritom misli na onakvu BiH kakvu je zagovarao Alija Izetbegović: demokratska država ravnopravnih naroda.

Predsjednik SDA je, također, podsjetio na riječi Alije Izetbegovića da su jednako opasni oni koji zagovaraju bošnjačku, muslimansku BiH kao i oni koji zagovaraju njenu podjelu.

Do tog cilja, predsjednik Izetbegović se trudio da dođe stalnim dijalogom i dogovorom, "poštujući svoje, ali uvažavajući drugo i drugačije, spreman da pravi kompromise za dobrobit države i svih koji u njoj živimo”, kaže Tihić.

Kazao je da je politika Alije Izetbegovića bila odgovorna i umjerena, "korak po korak, ali stalno naprijed”.

Tihić je istaknuo da su se, nažalost, neke stranke i političari, zarad stranačkih i ličnih interesa, poigrale sa sudbinom BiH, propagirajući nerealnu politiku i maksimalističke ciljeve koji ne uvažavaju drugog i drugačijeg.

- Takva politika, bez obzira na namjeru, ima za posljedicu zastoj na njenom putu ka članstvu u EU i NATO-u, takva politika za posljedicu ima podjelu i sukobe, za sada samo političke, naveo je on.

Zato je važna uloga SDA kao ozbiljne, državotvorne političke stranke.

- Mi smo garant očuvanja političke stabilnosti u BiH, rekao je Tihić.

Na kraju je najavio nastavak borbe za BiH kao države ravnopravnih naroda i građana.

- Učinit ćemo sve da izbjegnemo podjele i sukobe, ali isto tako bit ćemo odlučni da zaustavimo sve projekte čija je namjera da naruše teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ljudska prava i slobode građana. Tokom hiljadugodišnje povijesti, pokazalo se da je jedina trajna kategorija BiH – sve ostalo je prolazno, rekao je Tihić.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je novinarima da je politika njegog oca ona koja će morati pobijediti u BiH, jer računa na cjelovitost zemlje, patriotizam, na jednakost ljudi, poštovanje sebe i svih drugih i drugačjih.

- To je politika koja u jednom civiliziranom, evropskom okruženju mora pobijediti. Idemo tim putem i završit ćemo taj put, rekao je on.

Bakir Izetbegović je naglasio pritom da na tom putu postoji "donji prag”, a to je da nema dijeljenja BiH i da nema neravnopravnosti među ljudima i narodima u BiH.

On je još jednom prokomentirao svoje jučerašnje otvoreno pismo predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, rekavši da je vrijeme da se njemu neke stvari "stave na papir”.

- Možda ni on nije svjestan šta je sve kazao i do čega sve može dovesti to što je on kazao. Ni za koga dobro nije to što on radi. Može nas dovesti u jednu bezizlaznu situaciju, zastoj…, kaže Bakir Izetbegović.

Pritom je poručio da će "Bosne biti, jer će imati ko da brani BiH”.

- Ali može nas dovesti do jedne agonije. Želim ga na vrijeme upozoriti i pozvati da se svom energijom, koju on neosporno posjeduje, stavi na stranu pozitivnih snaga i poguramo ovu zemlju, rekao je Bakir Izetbegović.

Istaknuo je da to pismo nije bilo nikakvo pozivanje na sukobe, nego upozorenje na vrijeme.

Kategorija: Vijesti iz BIH | Pregledi: 668 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz