Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
19 April 2024 04:05
22:29
Opravdati ukazano povjerenje građana

SARAJEVO - Direktor za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji za proširenje Evropske komisije Pierre Mirel apelirao je danas na vlasti u BiH da predanost koju su na riječima iskazali prema evropskim integracijama pretvore u konkretne mjere i da ne varaju one koji su glasali za njih,...

... a nalaze se u teškoj ekonomskoj situaciji.

Govoreći na konferenciji za novinare u Delegaciji Evropske unije u BiH u Sarajevu na kojoj je prezentirao neke od zaključaka Izvještaja o napretku BiH, Mirel je izrazio nadu da će bh. vlasti gledati na Izvještaj kao nešto što će biti visoko na njihovom dnevnom redu u narednom periodu.

Glavni problem u ovom trenutku je što BiH još nema formiranu vladu na državnom nivou zbog čega izgleda da je u ovom trenutku daleko od podnošenja aplikacije za članstvo u EU.

A koliko je tačno daleko, naglasio je Mirel, zavisi najviše od dva minimalna uvjeta.

Prvi su ustavne promjene, a ne neka velika reforma, koja bi uzela u obzir presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" i omogućila onima koji se izjašnjavaju kao "ostali" da budu birani, što je važan princip svake demokratije.

Drugi uvjet je konačno usvajanje zakona o državnoj pomoći. Mirel je istaknuo da se tu ne radi o tome da EU nameće državne zakone, nego u EU postoje oblasti u kojima je ovo pitanje regulirano na nivou cijele zemlje, a državna pomoć je upravo jedna od tih oblasti.

Zaključio je da podnošenje aplikacije ponajviše zavisi od toga kada će bh. političari prihvatiti da sjednu zajedno i nađu kompromisna rješenja u ovim pitanjima.

Komentirajući zaključke iz izvještaja, Mirel je kazao da se "samo neke stvari mogu nazvati napretkom".

Veoma mali napredak zabilježen je segmentu vladavine prava i pravosuđa te polju slobode izražvanja.

Kada su u pitanju ljudska prava, Mirel je izrazio žaljenje što još postoje "dvije škole pod istim krovom" te je ukazao na slabu integraciju romskih zajednica u društvo.

Ukazao je i na probleme u ekonomiji: visoku stopu nezaposlenosti, veoma nizak nivo investicija budući da investitori žele jasna i transparentna pravila.

U ovogodišnjem izvještaju upućena je i kritika zbog sektora javnih nabavki, gdje se zbog netransparentnih procedura gubi novac poreznih obveznika.

Iako se govori o velikom potencijalu koji poljoprivreda može imati u BiH, Mirel je istaknuo da je u Izvještaju navedeno da je u BiH potrebno izgraditi kapacitete za izdavanje certifikata za izvoz poljoprivrednih proizvoda. U suprotnom, izvoznici iz BiH mogli bi se naći u velikim problemima u trenutku kada Hrvatska uđe u EU 2013. godine.

Kategorija: Vijesti iz BIH | Pregledi: 621 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz