Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
29 March 2024 00:59
19:48
Oslobođen Momčilo Perišić
Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju na čelu sa predsjednikom Tribunala, sudijom Theodorom Meronom, poništilo je prvostepenu presudu bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije, Momčilu Perišiću, kojom je u septembru 2011. osuđen na 27. godina zatvora, odnosno proglašen krivim za pomaganje i podržavanje zločina u Sarajevu i Srebrenici te za propuste u kažnjavanju potčinjenih zbog raketiranja Zagreba. Vijeće je stoga naložilo da se Perišić odmah pusti na slobodu.

Žalbeno vijeće je zaključilo kako nije van svake razumne sumnje dokazano da je pomoć i podrška koju je bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić davao Vojsci Republike Srpske bila konkretno usmjerena na pomoć u činjenju zločina Vojske Republike Srpske u Sarajevu i Srebrenici.

Zaključeno je također kako politika Vrhovnog savjeta odbrane SR Jugoslavije, a koju je krojilo političko rukovodstvo SR Jugoslavije, u vezi sa pomoći koja je upućivana Vojsci Republike Srpske nije bila usmjerena na zločine koje je Vojska RS-a učinila u Sarajevu i Srebrenici.

Istaknuto je i kako nema dokaza da je Perišić davao konkretnu podršku Vojsci RS-a u činjenju zločina, već u pomaganju ukupnih ratnih napora Vojsci RS-a, kao i da je bilo potrebno provesti eksplicitnu analizu i utvrditi konkretnu usmjerenost pomoći Vojske Jugoslavije Vojsci RS-a u činjenju zločina. Sudija Meron je naveo kako je Vojska RS-a poduzimala i zakonite aktivnosti u svojim ratnim naporima, a ne samo zločine.

Žalbeno vijeće je također poništilo prvostepenu presudu kojom je Perišić okrivljen jer je propustio kazniti potčinjene zbog raketiranja Zagreba. Ustanovljeno je da Perišić u vrijeme raketiranja Zagreba nije imao efektivnu kontrolu nad vojnicima koji su počinile zločine granatirajući Zagrebu, kao ni da u to vrijeme nije imao ovlaštenje da ih kažnjava.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić žalio se na nepravomoćnu presudu kojom je osuđen na 27 godina zatvora zbog zločina u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Odbrana je zatražila poništavanje presude zbog, kako su naveli, brojnih pravnih i činjeničnih grešaka, dok su tužitelji poručili kako je presuda primjerena njegovim zločinima. Odbrana je istakla da se Perišićevo pružanje pomoći vojsci bosanskih Srba da vodi rat ne može izjednačiti s pomaganjem zločina počinjenih u tom ratu.

Perišić je proveo 1078 dana u pritvoru. Od jula 2005. bio je na privremenoj slobodi a u pritvor se vratio u septembru 2008. Srbijanski medjii komentiraju da za suđenje Perišiću nije bilo gotovo nikakvog interesa vlasti u Srbiji iako je to bilo jedno od najvažnijih vođenih u Tribunalu.

Ko je Momčilo Perišić?

Momčilo Perišić, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije koordinirao je vođenje rata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Početkom rata na našim prostorima, Perišić je bio na dužnosti komandanta Artiljerijskog školskog centra u Zadru a zbog sudjelovanja u granatiranju Zadra 1991., sud u Hrvatskoj ga je proglasio krivim za ratni zločini nad civilnim stanovništvom.

Nakon povlačenja JNA iz Hrvatske, u januaru 1992., Perišić je imenovan zapovjednikom 13. Bilećkog korpusa gdje sudjeluje u borbama u Hercegovini i dubrovačkom zaleđu. Za načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije imenovan je 1993. godine, a na toj dužnosti ostao je sve do 1998. godine.

2005. godine Haški tribunal podigao je optužnicu protiv Perišića koja ga tereti za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, nakon čega se Perišić dobrovoljno predaje, a suđenje počinje u oktobru 2008. godine. Optužnica ga je teretila u 13 tačaka za pomaganje i podržavanje zločina nad civilima u BiH i Hrvatskoj. .

Tokom gotovo tri godine suđenja saslušano je više od 100 svjedoka i predočena su 3.794 materijalna dokaza.

Perišić je, u prvostepenoj presudi, proglašen krivim za pomaganje i podržavanje zločina u Sarajevu i Srebrenici između 1993. i 1995. godine i raketne napade na civile u Zagrebu u maju 1995. godine. Preciznije, proglašen je krivim za zločine protiv čovječnosti u Sarajevu, za ubistva, kršenje običaja ratovanja, ozljeđivanje civila i napade na civile. U slučaju Srebrenice, Vijeće haškog suda proglasilo ga je krivim za ubistva, nehumana djela, ranjavanje, premještanje, progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi. General Perišić proglašen je krivim što kao nadređeni nije kaznio oficire za raketiranje Zagreba, za ubistva i kršenje pravila ratovanja, za nehumana djela, za ranjavanje i ubijanje civila u Zagrebu.

U septembru 2011. godine, većinom glasova za, Haški sud je osudio Perišića na kaznu od 27 godina zatvora. Perišićeva odbrana tada je uložila žalbu i zatražila njegovo oslobađanje po svim tačkama optužnice.

Žrtve ogorčene oslobađanjem Perišića: Više ne vjerujemo Haškom tribunalu

Majke Srebrenice ogorčene su današnjom presudom Žalbenog vijeća Haškog tribunala koje je donijelo oslobađajuću presudu u procesu protiv bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića. U sjedištu Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa", s nevjericom i suzama u očima su majke, sestre, supruge i kćerke žrtava genocida u Srebrenici slušale oslobađanje Perišića svih optužbi - prenosi agencija Anadolija.

"Ne vjerujemo više Haškom sudu", uglas su ponavljali članovi porodica žrtava genocida u Srebrenici.

„Došlo je do trgovine. Nemam riječi" - rekla je jedna od članica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

„Haški sud više nije ništa, to je jedna politička ustanova. Ona više ne donosi presude onakve kakve bi trebala da donosi. Ona sad udovoljava političarima i državi koja je počinila zločine", kazala je Sabaheta Fejzić, koja je u genocidu u Srebrenici izgubila muža i maloljetnog sina.

Kategorija: Vijesti iz svijeta | Pregledi: 7885 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz