Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
20 April 2024 03:07
18:44
Papa Benedikt XVI se povlači
Papa Benedikt XVI se povlači krajem ovog mjeseca, neočekivane su vijesti potvrđene u Vatikanu. Ovo je prva abdikacija nakon 600 godina.






"Sazvao sam ovaj konzistorij ne samo zbog tri kanonizacije, već i zbog razgovora o odluci od velikog značaja za život Crkve. Nakon što sam kontinuirano pred Bogom ispitivao svoju savjest, došao sam do zaključka da moja snaga, zbog poodmakle životne dobi, više ne odgovara adekvatnom ostvarivanju  Petrove službe. Ja sam svjestan da se ova svećenička služba, zbog svoje duhovne prirode mora provoditi, ne samo riječima već i djelima. Ne samo molitvom i trpljenjem. Međutim, u današnjem svijetu, uz toliko brzih promjena i potresa pitanja duboke važnosti za život vjere, potrebne su i snaga uma i tijela. Snaga koja je u posljednjih nekoliko mjeseci, pogoršala u meni do te mjere da sam morao priznati svoju nesposobnost da adekvatno ispunjavam svoju dužnost," riječi su koje je Papa Bendikt XVI uputio u izjavi pred nekoliko kardinala.

"Iz tog razloga, i dobro svjesni ozbiljnosti ovog čina, s punom slobodom izjavljujem da sam se odrekao službu rimskog biskupa, nasljednika svetog Petra, koje mi je povjereno 19. aprila 2005, na takav način, da od 28. veljače 2013, u 20:00 sati, Konklava će birati novog Vrhovonog svećenika. Draga braćo, zahvaljujem vam najiskrenije za svu ljubav i rad s kojim ste me podržavali u mojoj službi i ja tražim oprost za sve moje nedostatke", rekao je Papa. 

Ovaj 85-godišnjak postao je papa u aprilu 2005. godine nakon smrti Ivana Pavla Drugog. Iako je sam Papa naveo svoju starost i i iznemoglost kao razloge njegovog odlaska, detaljnijih informacije još uvijek nema.

Sa svojih 78 godina, nekadašnji kardinal Joseph Ratzinger, bio je jedan od najstarijih papa ikada izabranih. 

Na čelo katoličke crkve došao je u momentu kada se crkva suočavala sa jednim od najtežih momenata u proteklih nekoliko decenija - skandalom sa svećenicima koji su zlostavljali djecu.

Historijat svojevoljnih odlazaka

Prvi papa u historiji koji se svojevoljno povukao  također je bio Benedikt. Naime, Benedikt IX., jedan od najmlađih, ali i najomraženijih papa u historiji, često prozivan kao "sramota za Stolicu sv. Petra", stupio je s dužnosti 1045. Pratile su ga brojne kontroverze - od organiziranja orgija do organiziranja ubistava. Svoje mjesto je prepustio uz novčanu naknadu, zbog čega je njegov nasljednik, papa Grgur VI., po otkrivanju skandala i sam morao odstupiti s dužnosti već iduće godine.

Najpoznatiji slučaj je onaj iz 1294. godine, kad je mjesta vrhovnog vladara Katoličke crkve ostavku podnio Celestin V., i to samo 5 mjeseci nakon pontifikacije. On je donio odredbu koja omogućava da papa sam podnese ostavku, a zatim je to i sam učinio. Dvije godine je živio osamljeničkim životom, a kasnije je kanoniziran.

Zadnji papa koji podnio ostavku bio je Grgur XII. (1406. - 1415.). Razlog odlaska bio je postojanje dva pretendenta na njegovo mjesto, što je u historiji poslalo poznato kao Zapadna ili Papinska šizma.

Razdoblje prazne stolice

Najavom povlačenja pape Benedikta XVI  28. februara mjesto poglavara katoličke crkve ostaje upražnjeno do izbora novog poglavara, odnosno započinje razdoblje tzv. prazne stolice (sede vacante).
  
Prazna stolica ili sedis vacantia je izraz kojim se, prema kanonskom pravu Rimokatoličke Crkve označava vrijeme dok je upražnjena papinska ili biskupska stolica (katedra). Sveta Stolica postaje prazna nakon smrti pape ili njegovog povlačenja, a praznu stolicu predstavlja katedra u Bazilici sv. Ivana Lateranskog, katedralnoj crkvi rimskog biskupa. U tom razdoblju Svetom Stolicom upravlja Kardinalski zbor s ograničenim ovlastima, prenosi Hina. 
 
Papina ostavka se spominje kao mogućnost u Kanonskom zakoniku, a jedini uslovi za valjanost ostavke su da je donesena slobodne volje te da je primjereno objelodanjena. Kanonski zakonik ne predviđa nijednu određenu osobu ili tijelo kojem bi papa trebao obznaniti svoju odluku o povlačenju s položaja poglavara Katoličke crkve. Poznavatelji Vatikana smatraju da bi o tome trebao biti obaviješten kolegij kardinala. U službenim dokumentima Crkve se za ostavku pape ne koristi se termin "abdikacija".

federalna.ba

Kategorija: Vijesti iz svijeta | Pregledi: 604 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz