Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
29 March 2024 07:02
18:52
Pomoć Švicarske BiH veća za 20% u naredne 4 godine
Potpredsjednik Švicarske Konfederacije i ministar vanjskih poslova te zemlje, Didier Burkhalter danas je u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.


Šef švicarske diplomatije posjetu je započeo susretom sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova BiH u Sarajevu. Razgovarano je o aktulenoj političkoj situaciji u našoj zemlji i ispunjavaju preuzetih obaveza na putu BiH ka euroatlantskim integracijama.

"Pomoć Švicarske Bosni i Hercegovini u naredne 4 godine bit će povećana za 20 posto", kaže Burkhalter.

Potpredsjednik Švicarske sastao se i sa članovima Predsjedništva BiH. Ministar Burkhalter kaže da Švicarska uvijek naglašava svoj interes za bržim napretkom BiH na njenom putu ka EU integracijama jer je to, smatra, put ka stabilnoj Bosni i Hercegovini i stabilnoj regiji, a na kraju, to je najbolji način za privlačenje stranih investicija.

Odnosi BiH i Švicarske na zadovoljavajućem nivou

Članovi Predsjedništva BiH i ministar Burkhalter slažu se da su odnosi BiH i Švicarske Konfederacije na zadovoljavajućem nivou, prijateljski i bez otvorenih pitanja. Ekonomski odnosi Bosne i Hercegovine i Švicarske Konfederacije su također na zadovoljavajućem nivou, no prostora za povećanjem saradnje ima, zaključeno je na sastanku.

Bosnu i Hercegovinu i Švicarsku povezuje i oko 33.000 dobro organizovanih i integrisanih bh. državljana u Švicarskoj. Oni predstavljaju dobru osnovu za jačanje bilateralnih, ekonomski i kulturnih odnosa, a bh. dijaspora tek treba da pruži prave potencijale, na dobrobit saradnje dvije zemlje, istaknuo je ministar Brukhalter. 

Na sastanku je bilo govora i o kopredsjedavanju Švicarske Konfederacije i Republike Srbije OSCE-om u periodu 2014-2015. godine, te o imenovanju švicarskog specijalnog predstavnika za zapadni Balkan, navodi se u sopćenju iz Predsjedništva BiH uz konstataciju da je na ovom sastanku, u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, prisustvovao savjetnik Davor Vuletić.


Kategorija: Vijesti iz BIH | Pregledi: 546 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz