Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
24 April 2024 23:34
17:55
Referendum u RS-u o ulasku u NATO

BANJA LUKA - Republika Srpska je odlučna da, prilikom donošenja odluke o pridruživanju Bosne i Hercegovine NATO-u, provede referendum u tom bh. entitetu i da o tome odluči narod, ponovio je danas entitetski predsjednik Milorad Dodik. O tome su, kaže, upoznati i ...

...  predstavnici NATO-a, generalni sekretar Anders Fogh Rasmussen tokom nedavne posjete Sarajevu, a taj stav prenio je i ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu. 

-Ne možemo da podržimo bilo kakve političke odluke koje bi se zasnivale na uskom krugu ljudi, nego se traži da se o ulasku u NATO izjasni narod, što je praksa i u drugim zemljama - kazao je Dodik na današnjoj pres-konferenciji u Banjoj Luci govoreći o posjeti Rusiji i razgovorima koje je imao s predstavnicima „Gasproma" pri čemu je, kaže, potvrđena izgradnje kraka gasovoda "Južni tok" kroz RS. 

Najavio je da bi uskoro trebalo da bude sačinjen prijedlog ugovora između Ruske Federacije i RS-a, čime će biti stvoreni formalni uvjeti za formiranje zajedničke kompanije između „Gasproma" i „Gas resa" iz RS-a, a Dodik tvrdi da će se, „razmotriti mogućnost da se u kasnijem periodu obrate Rusiji o pitanju određenih projekata koji bi pomogli stabilizaciju ekonomsko-socijalne situacije u RS".

Kada je u pitanju odluka „Sejdić-Finci", ponovio je da je pozicija RS-a poznata i da treba da se provede samo ono što je navedeno u odluci, te je dodao da je sistem koordinacije u BiH važan jer je veliki dio nadležnosti na entitetima kada je u pitanju evropski put BiH.

Komentirajući probleme oko popisa stanovništva u BiH, Dodik je rekao da je i ranije tražio da se markira međuentitetska linija razgraničenja, a da su ga tada optužili da se bavi secesijom.

On je optužio političke faktore u FBiH da „ne žele popis stanovništva", a koji ne može da se obavi bez markirane linije razgraničenja, ali da se ni NATO  u BiH nije angažirao u vezi s tim  pitanjem iako je on to tražio.

Pozvao je „sve Srbe da se dobro pripreme i da se izjasne kao Srbi, a ne kao Bosanci", a dodao je i da poštuje da se Hrvati i Bošnjaci i izjasne kako se osjećaju. 

Odgovarajući na pitanje o sastanku s delegacijom članova ruske Dume, koju je predvodio predsjednik Liberalno-demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski, Dodik ga je nazvao „zanimljivim tipom".

- Partija Žirinovskog ima 23 posto u parlamentu, veoma je utjecajan i za RS je veoma važno da svi faktori u Rusiji, SAD-u i EU budu upoznati o situaciji u RS-u i u tom kontekstu sam mu predočio tu situaciju. Mogu reći da poznaje sve detalje o ne samo trenutnoj, već i situaciji iz prošlosti i godila mi je podrška koju je davao RS-u i srpskom narodu - zaključio je entitetski predsjednik.

Dodik je danas također oštro optužio i opoziciju u RS-u da „samo neosnovano napada", a da „nude propale koncepte" te da se „pokušavaju ponuditi narodu kao kukavičije jaje".


(Vijesti.ba/Fena)

Kategorija: Vijesti iz BIH | Pregledi: 492 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz