Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
28 March 2024 22:10
10:48
Stručnjaci upozoravaju na opasan trend: Agresivna djeca u školama zlostavljaju svoje vršnjake
Imala sam slučajeva da su djeca od 12 ili 14 godina seksulano uznemiravala školskog druga, kaže psihologinja Jasmina Dizdarević

Nasilje među vršnjacima u osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini bilježi opasan trend rasta, a ono što zabrinjava jeste da oko 90 posto takvih slučajeva ostaje zatvoreno u školskim zidinama.

Djeca pate u tišini, a roditelji sami nisu u stanju riješiti taj problem. Mnoga djeca postaju tako žrtve nasilja, uznemiravanja od agresivnih vršnjaka.

Početak procesa

Porast slučajeva maloljetničke delinkvencije samo je posljedica procesa koji počinje nasiljem prema vršnjacima još od prvih razreda osnovne škole, smatraju stručnjaci.

Psihologinja Jasna Dizdarević kaže da je agresivno ponašanje prisutno i kod djece koja nisu iz problematičnih porodica.

- Imala sam slučajeva da su djeca uzrasta od 12 ili 14 godina počinila neka krivična djela ili su seksualno uznemiravala svog školskog druga. Posebno je strašno kada se neko te starosne dobi etiketira kao delinkvent. Jedina prevencija jeste kažnjavanje roditelja novčano ili zatvorom – kaže Dizdarević.

Agresivnost u ponašanju djece u školama potvrdili su i pedagozi, koji ističu sve učestalije slučajeve lažnih dojava o bombama da bi nastava bila prekinuta.

- Među učenicima tog uzrasta dolazi do tenzija i sukoba mišljenja, što za posljedicu ima obračune i nasilje. Dobro je da je dosta škola i dvorišta pokriveno videonadzorom, jer ovi problemi počinju uzimati maha – navodi pedagogica jedne od sarajevskih srednjih škola.

Krivična djela

Prema istraživanju koje je radila Institucija ombudsmana za djecu RS, ukazano je da svaka druga osnovna škola u ovom entitetu bilježi slučajeve nasilja među vršnjacima, a tako je i u skoro 64 posto srednjih škola.

- Počinioci i žrtve u osnovnim školama najčešće su učenici osmog razreda, a u srednjim školama, drugog razreda – objasnila je ombudsman za djecu RS Nada Grahovac.

Statistički podaci o nasilju među maloljetnicima u FBiH 

- Ubistvo u pokušaju 3
- Ugrožavanje sigurnosti u saobraćaju 13
- Silovanje i bludne radnje 2
- Broj prekršaja u ugostiteljskim objektima 19
- Prekršaji na ulicama, trgovima 210
- Lakše povrijeđenih u činjenju prekršaja 93
- Krađa 209
- Teška krađa 380
- Razbojništvo 45

Kategorija: Vijesti iz USK-a | Pregledi: 626 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz