Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
23 April 2024 17:51
21:11
UPRILIČEN PRIJEM PRIPADNICIMA 5.KORPUSA ARMIJE BIH

Povodom 19. godišnjice formiranja 5. korpusa  Armije BiH, jučer su predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona Husein Rošić, premijer Vlade USK Hamdija Lipovača i ministar za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida Ahmet Egrlić upriličili prijem za pripadnike 5. korpusa Armije BiH

 

Kao jedan od domaćina, ministar Egrlić je govorio o značaju 5.korpusa u ratnom periodu, danas veoma lošem socijalnom statusu demobilisanih boraca, te o načinima i mogućnostima da se situacija promijeni kroz zakone koji su u pripremi.

Premijer Lipovača je obraćanju rekao da je 5. korpus dao veliki doprinos u opstanku Bosne i Hercegovine, da ne zaživi san o Velikoj Srbiji, a naravno treba se prisjetiti da je 5. korpus spriječio i zaustavio san da zaživi ideja F. Abdića. Današnje stanje u kojem se nalaze kategorije boraca je odraz nerealne politike u prošlom periodu, koja nije odgovorila zadatku koji je sam sebi zadala, kratko se osvrnuo Lipovača, te na kraju čestitao godišnjicu formiranja svim pripadnicima 5. korpusa.

„Želim da iznad svega naglasim svoj osjećaj pripadnosti 5. korpusu, kojeg ću prenijeti i na svoje sinove. Znali smo u najtežim trenucima odbraniti naše familije, gradove, a to nije bio nikako lagan zadatak. Rat smo započeli u nenaoružani, a završili smo ga kao respektabilna vojna jedinica. Danas moramo stvarati državu u kojoj diploma djece šehida, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca neće skupljati prašinu, moramo stvarati preduvjete za nove investicije i radna mjesta.", rekao je u svom obraćanju Predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona Husein Rošić.

Statističke podatke i uporedbu sa dašnjim vremenom je predočio general Hasanagić, rekavši da je 5. korpus u ratnom periodu imao tačno 953 bitke. Od čega 1995. godine čak 389, a u septembru mjesecu te iste godine jedinice 5. korpusa su imale 72 borbe, slikovito je u brojkama uporedio borbu lidera tad i danas . Posebno zadovoljstvo je izrazio i zahvalio na prisustvu svojim saborcima i dvojici čelnih ljudi kantona na prijemu pripadnika korpusa, odnosno jedinice koja je oslobodila jednu trećinu današnjeg slobodnog teritorija.

Kategorija: Vijesti iz USK-a | Pregledi: 7999 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz