Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
24 April 2024 10:24
22:42
Utvrđen Prijedlog zakona o povoljnijem penzionisanju
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila je većinom glasova Prijedlog zakona o povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata i uputila ga na usvajanje Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine po skraćenoj proceduri. Na taj način, na njegov tekst mogu biti uloženi amandmani o kojima će se izjasniti Vlada, saopšteno je iz  Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije.

Ovaj zakon na jedinstven način propisuje korištenje i ostvarivanje prava na povoljnije penzionisanje bivših pripadnika oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine. Kako je saopšteno, donošenje zakona o povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata usklađen je sa zahtjevima Međunarodnog monetarnog fonda i uklapa se u sadašnje finansijske mogućnosti Federacije Bosne i Hercegovine i njen budžetski okvir.

Pet kategorija korisnika

Pravo na povoljnije penzionisanje pod uslovima i na način propisan ovim zakonom, kao novi korisnici, mogu ostvariti pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine svrstani u pet kategorija. U prvoj su pripadnici policije koji su najmanje 12 mjeseci u periodu od 18.9.1991. godine do 23.12.1995. godine obavljali dužnost i poslove komandanta-zapovjednika, komandira i načelnika. 

To se odnosi i na pripadnike bivše Vojske Federacije Bosne i Hercegovine kojima je prestala služba u toku 2001. godine ukoliko su u godini otpusta napunili 40 godina života i 20 godina penzionog staža. 

Pripadnici oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine, a one podrazumijevaju Armiju RBiH, Hrvatsko vijeće obrane, Hrvatske obrambene snage, te ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH i Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, kojima je priznato sudjelovanje u odbrani Bosne i Hercegovine u trajanju od najmanje tri godine i koji nisu dezertirali iz Oružanih snaga, izuzetno stiču pravo na starosnu penziju i prije navršenih 65 godina života, pod uslovom da imaju najmanje 20 godina penzionog staža, te da su najmanje dvanaest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za penzionisanje po ovom zakonu bili na evidenciji Službe za zapošljavanje. 

Ratni vojni invalidi i pripadnici Oružanih snaga

Ratni vojni invalidi s procentom invalidnosti 60% i više, koji su proglašeni vojno nesposobnim isključivo po osnovu ranjavanja na izvršenju borbenog zadatka, mogu ostvariti pravo na penziju u iznosu najniže penzije isplaćene za taj mjesec u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju. 

Peta kategorija su vojnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji su najmanje dvije godine do 23.12.1995. bili pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine ili Hrvatskog vijeća obrane, a koji su na dan 1.1.2010. godine bili u vojnoj službi.

Korištenje prava iz ovog zakona podliježe reviziji u skladu sa odredbama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite.

Kategorija: Vijesti iz BIH | Pregledi: 608 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz