Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
25 April 2024 11:32
18:55
Zabrinutost zbog presude Juliji Timošenko

VILNIUS - Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) izrazila je zabrinutost zbog presude izrečene u utorak bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko i pozvala Kijev da joj se osigura transparentan i pravičan žalbeni proces. Brižno sam pratio ovaj slučaj. Čak i prije sam pozvao ukrajinske vlasti da osiguraju da se potpuno poštuju prava odbrane, ...

... navodi u saopćenju litvanski ministar vanjskih poslova Odronius Azubalis koji predsjedava rotirajućim predsjedništvom OSCE-a. 

On je naglasio da je važno da se "žalbeni proces provede na transparentan i pravičan način u skladu s najvišim normama, kako bi se vratilo povjerenje ukrajinskog naroda i međunarodne zajednice". 

Osuđena u utorak na sedam godina zatvora i 200 miliona dolara odštete, Julija Timošenko je osuđena zato što je 2009. godine, bez odobrenja vlade kojom je upravljala, zaključila s Rusijom gasne ugovore koji se smatraju nepovoljnim za njenu zemlju i državnu kompaniju Naftogaz. 

- Ukrajina mora pokazati krajnju transparentnost u svojim pravnim procesima. Zemlje imaju dužnost podržavati poštivanje vladavine prava, ali to moraju uraditi bez selektivne primjene zakona, dodao je Azubalis. 

U 2013. godini, Ukrajina treba preuzeti predsjedavanje OSCE-om, čija je uloga da brine o poštivanju ljudskih prava i demokratije u 56 njegovih država članica.

Kategorija: Vijesti iz svijeta | Pregledi: 693 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz