Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
29 March 2024 01:59
14:45
Željko Komšić: Problem je u dva različita koncepta u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je danas da je očekivano negativan godišnji izvještaj Evropske komisije o napretku BiH, ali vjeruje da bi se, ukoliko dođe do brzog formiranja Vijeća ministara BiH, određena pitanja mogla riješiti do kraja godine i time započeti razgovore o statusu kandidata BiH u Evropskoj uniji.

Komšić naglašava da  je prošlo više od godinu dana od održanih izbora u BiH, a još nije formirana državna vlast, napominjući da je „stari" saziv Vijeća ministara BiH nastavio da radi, ali je pitanje da li se može očekivati od ministara u tzv.tehničkom mandatu da se s puno energije i entuzijazma pozabave stvarnim problemima.

Stoga je, konstatira, očekivani izvještaj Evropske komisije, ali da je još jednom ponovljena poruka da, ako BiH vrlo brzo uspije da formira Vijeće ministara, mogao bi se do Nove godine uraditi onaj posao koji je preduvjet da BiH dobije kandidatski status, odnosno razgovara o tom statusu.

U međustranačkim pregovorima o Vijeću ministara BiH, to, podsjeća, nije jedina tema o kojoj se raspravlja, već i o zakonima o popisu, sistemu državne pomoći te o implementaciji presude „Sejdić-Finci", kao i o pitanju neperspektivne vojne imovine što je vezano za integracije u NATO.

„Ukoliko bi BiH, u narednih 20-ak dana uspjela da dobije Vijeće ministara cijeli paket zakona o kojima govori i izvještaj Evropske komisije bio bi riješen", uvjeren je Komšić.

Da li se do Nove godine i može doći do formiranja Vijeća ministara zavisi, kako je naveo, od predstavnika stranaka koje su dobile najveći broj glasova na proteklim općim izborima, a on se nada da će do toga i doći.

„Vrijeme je za to. U ovom trenutku je problem što svi kažu da smo korak do dogovora…", kazao je Komšić u izjavi novinarima u Banjoj Luci, ali i dodaje da, uvijek ta posljednja dionica može da struši sve što je ranije dogovoreno.

On smatra da je u ovom trenutku zahtjev HDZ-a za rekonstrukciju Federalne vlade kamen spoticanja jer ekskluzivitet u predstavljanju naroda, koji traži HDZ „nije stvar o kojoj će, bar sa SDP-om, razgovarati na takav način".

U SDP-u se, kaže, poštuje izborni rezultati HDZ-a i to niko ne osporava, ali se od te stranke očekuje da prizna i činjenicu da je SDP osvojio i hrvatske glasove i ima hrvatske zastupnike na raznim nivoima vlasti.

„Mislim da je to osnovna stvar, a sve ostalo, nije tačno. Priča o tome koliko ministara kome pripada je sporedna stvar. Ovdje je jednostavno riječ o sudaru dva koncepta, isključivo etničkom konceptu BiH ili konceptu koji će uvažavati etnički pristup i građanski pristup koji zagovara SDP. Ako se ta dva koncepta pomire imat ćemo i Vijeće ministara. Kada bismo uspjeli doći do te vrste dogovora, smatram da bismo imali vrlo efikasnu vlast na državnom nivou", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH i konstatirao da je samo pitanje da li će doći do tog dogovora.

Kategorija: Vijesti iz BIH | Pregledi: 597 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz