Administratori   amir halkic    Registracija     Odjava
 
 
Dobrodošli *** Vas Pistaline.Net Portal***
28 March 2024 09:03
15:03
Žrtve nezadovoljne kažnjavanjem za zločine u Abdićevim logorima

U Hrvatskoj je za tri mjeseca prolongirana odluka o puštanju na prijevremenu slobodu Fikreta Abdića zvanog Babo, osuđenog za ratni zločin na području takozvane autonomne pokrajine Zapadna Bosna. Abdićevo puštanje na slobodu tražila je njegova porodica s obrazloženjem da je izdržao dvije trećine kazne, te da je lošeg zdravstenog stanja.

Vrhovni sud Hrvatske Abdića je 2005. godine osudio na kaznu od 15 godina zatvora zbog zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjenim u periodu od 1993.-1995. godine, smanjivši prvobitno izrečenu kaznu od 20 godina Županijskog suda u Karlovcu.

Njih je deset tuklo me, nema čim me nisu tukli – palicama, onim od sjekire drškama, nogama. U nesvijest sam padao."

Oko sedam, osam stotina Kladuščana – žena, djece, staraca, je bilo zatočeno u tom logoru. Oni su bili u halama, kokošinjcima, ispod nisu imali ništa nego beton i palete."

Ovo su samo neke od ispovijesti onih koji su zatvarani u logorima i prihvatnim centrima opštine Velika Kladuša. Prema presudama karlovačkog i Vrhovnog suda Hrvatske, na prostoru pod kontrolom vojske tzv. autonomne pokrajine Zapadna Bosna, bilo je 11 logora u kojima je bilo zatočeno oko 5.000 osoba.

Među njima bio je i veliki broj žena. Enisa Gračanin u jednom od medijskih svjedočenja kaže kako su torture bile svakodnevne.

Istuku čovjeka i onda te natjeraju da mu ti doneseš vode. Teško je sve reći što se preživjelo i što se doživjelo."

U logoru u Drmaljevu 1995. bio je i Murat Tahirović, predsjednik Udruženja logoraša Bosne i Hercegovine. Uslovi u kojima je boravio bili su identični drugim logorima tokom rata. Premlaćivanje, uskraćivanje ishrane bili su dio tortura. Neki od zatvorenika su i podlegli, kaže Tahirović:

Ti uslovi su bili katastrofalni, premlaćivanja, tuče itd."

Brat maltretirao brata

Prvi čovjek Udruženja logoraša BiH navodi i da je specifičnost logora pod kontrolom Fikreta Abdića bila ta što se dešavalo da brat maltretira brata, jer je jedan bio u vojsci Armije BiH, a drugi pripadnik vojske tzv. autonomne pokrajine Zapadna Bosna. Prema njegovim riječima, u logor nije dolazio Fikret Abdić:

Jedini kojega sam ja vidio u tom logoru je sadašnja zastupnica Hafeza Sabljaković. To je bilo negdje sredinom maja, mislim da je bila tada još jedna njihova ofaniziva, i ona je držala predavanje o tome da je Peti korpus u slomu, da Dudaković mobiliše djecu od 15, 14 godina itd., da su maltene oni pred pobjedom – klasična priča", kaže Tahirović.

Kategorija: Vijesti iz USK-a | Pregledi: 8185 | Dodano od: amir | Ocjeni: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
ComForm">
avatar



 
Ukupno online: 1
Gostiju: 1
Korisnika: 0
Copyright Pistaline.Net Portal © 2011  www.pistaline.net
Hosted by uCoz